savet-nasilje mart

Nasilje na sportskim terenima ugrožava nacionalne interese

Nasilje na sportskim terenima ugrožava nacionalne interese Srbije, ocenjeno je na današnjoj sednici Saveta za sprečavanje nasilja u sportu, kojoj je predsedavao predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.
-Porast nasilja na sportskim dešavanjima zahteva odlučnu i koordiniranu akciju institucija države i sportskih asocijacija. Ocenjeno je da treba pooštriti kaznenu politiku prema aktima nasilja i ažurnije procesuirati prekršajna i krivična dela. Ubrzo će biti formirana posebna tužilaštva i sudska odeljenja koja će procesuirati nasilnike na sportskim priredbama i biće pokrenuta inicijativa za izmene zakonskih i drugih akata kako bi se ubrzali procesi protiv nasilnika – navodi se u saopštenju Vladine kancelarije za medije.
Posebno je naglašeno da je potrebno eliminisati veliki uticaj organizovanih kriminalnih grupa koje zloupotrebljavaju navijače.
-Priprema se paket mera za preventivno delovanje u okviru sportskih saveza i procesa obrazovanja, kojim bi se uspostavio trajni sistem eliminacije nasilja na sportskim takmičenjima.
Kako se navodi, ministarka omladine i sporta Alisa Marić zahtevala je centralizovanu i sinhronizovanu saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova, tužilaštava i sudstva, kao i sportskih asocijacija, kako prilikom svakog incidenta tako i u cilju preventivnog delovanja.
-Suzbijanje nasilja je imperativ očuvanja srpskog sporta, bezbednosti sportista i navijača koji bi želeli da sa svojim porodicama uživaju u sportskim nadmetanjima – rečeno je na sednici Saveta za sprečavanje nasilja u sportu.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Buzek protiv održavanja Svetskog prvenstva u Belorusiji