sss sostra i bakic desnoŠoštar ponovo predsednik Sportskog saveza Srbije

Proslavljeni vaterpolista Aleksandar Šoštar ponovo je izabran za predsednika Sportskog saveza Srbije na Skupštini u Beogradu.
Za Šoštara, koji je bio predsednik Sportskog saveza Srbije u minulom mandatu od 2009. do 2013. glasalo je 130 delagata. Za protivkandidata Ivana Bakića, drektora SC Šumice u Beogradu glasao je 51 delegat. Ukupno je prisustvovao 191 delegat.
Glasanje je bilo javno. Skupština je sa 103 glasa „protiv“ i 54 „za“ odbila predlog da se glasa tajno.
Na predlog Aleksandra Šoštara, delegati su izabrali i tri potpredsednika Skupštine Sportskog saveza Srbrije: Željka Trajkovića, Dušana Orlandića i Zorana Antića. Četvrtog će naknadno predložiti Šoštar i njegov izbor biće verifikovan na narednoj sednici skupštine.
Za generalnog sekretara ponovo je izabran dr Dane Korica.
U Upravni odbor Sportskog saveza Srbije, koji će ubuduće imati 21 na Skupštini je izabrano 17 članova: Velizar Đerić, Slobodan Đurić, Miodrag Maslar, Slavoljub Piper, Stevan Vuković, Slobodan Jović, Rajo Božović, Darko Parežanin, Fahrudin Mavrić, Borislav Pelević, Dano Pantić, Predrag Svilar, Dragoslav Stojković, Goran Ivanoivić, Dragomir Vujković, Roksanda Atanasov (devojačko Lazarević) i Branislav Đorđević. Po funkciji član je Aleksandar Šoštar koji će naknadno predložiti još tri člana Upravnog odbora. Na prvoj narednoj sednici UO Sportskog saveza Srbije izabraće se i četiri potpredsednika.
U Nadzorni odbor izabrani su Jezdimir Marseneć, Miki Aritonović i Zoran Jovanović.
Po završetku sednice, Ivan Bakić je čestitao Aleksandru Šoštaru na izboru istakavši:
– Zahvaljujem se svima koji su glasali za mene. Želim sreću u radu Aleksandru Šoštaru i nadam se da će Sportski savez Srbije ići pravim putem.
Aleksandar Šoštar je, takođe zahvalio predstavnicima 130 saveza koji su glasali za njega i naglasio:
-Nadamo se da će kroz četiri godine imati čime da se pohvalimo. a činjenica da je izveštaj o radu osvojen jednoglasno na ovoj skupštini, potvrda je da smo dobro radili i na tome se zahvaljujem saradnicima. Teško smo se izborili za mesto u Zakonu o sportu a sada je pred nama veliki posao da ono što smo obećali, a to je da ni jedna opština i grad u Srbiji ne budu bez sportskog saveza i ostvarimo. Neće biti lako, pokazalo se u praksi da tu upravo ima i najviše problema Više pažnje posvetićemo i saradnji sa sportskim organizacijama u dijaspori. Počeli smo da gradimo u protekle četiri godine sistem koji je dao značajne rezultate i na sportskom ali i na organizacionom planu i sada moramo da ga dovršimo.
U toku izlaganja kandidata Ivan Bakić je napomenuo da su pojedinci „zastrašivali delegate da ne glasaju za njega“ i apelovao da se na to ne obaziru i da „su prošla vremena kada se tako radilo i da danas mogu da glasaju po savesti“ što je izazvalo negodovanje i proteste jednog broja delegata. Oni koji su podržavali Šoštara, ukazivali su da je u ovom slučaju politika ponovo pokušala da se umeša, na najgrublji način, u sport i da je izbor Šotara jedino ispravan ako se želi da „sport vode sportisti“.
I Šoštar je, takođe, rekao da i on čuo da je bilo lobiranja da se glas protiv njega ali „da o tome ne želi da govori“ i izlaganje je posvetio programu.
Usvojeni su, jednoglasno, i izveštaji o radu i materijalno finansijskom poslovanju.
Delegate na Skupštini Sportskog saveza Srbije pozdravili su Predrag Peruničić državni sekretar za sport i Nenad Borovčanin državni sekretar za omladinu koji se posebno založio da u godini tolerancije i fer pleja i ovaj skup bude na sportskom nivou i poručio da „ političari moraju da pomognu sportu a ne da im služi za ličnu promociju“. Prisustvovao je i pomoćnik ministra za omladninu i sport Dragan Atanasov, generalni sekretar OKS Đorđe Višacki, direktor Zavoda za sport i medicinu sporta Jasminko Pozderac i druge ugledne zvanice.
Aleksandar Šoštar je bio i direktor Uprave za sport od 2004. do 2007. predsednik Vaterpolo saveza SCG i, potom, Srbije, predsednik Vaterpolo kluba Partizan. Osvojio je olimpijsko zlato u Seulu 1988. i bronzu u Sidneju 2000. tri svetske zlatne medalje, dve evropska zlatna trofeja, sa Partizanom osam nacionalnih šampionata, dva sa Posilipom u Italiji i dva sa Barselonom u Španiji. U karijeri od 25 godina, odigrao je 365 utakmica za nacionalne selkcije. Član je vaterpolo „kuće slavnih“ do 2011. član je rukovodstva FINA i LEN. Njegovu kandidaturu podržala su 94 sportska granska i opštinska saveza. Po struci je diplomirni mašinski inženjer.

Povezana vest:  RAGBI 13, Zvezdi večiti derbi i finale Kupa