Kegeln-Kugel
KUGLANJE
Beograd i Pionir na fajnal foru Lige šampiona u Slovačkoj
 
Dva srpska kluba, Beograd „Poštanska štedionica“ u muškoj i Pionir iz Subotice u ženskoj konkurenciji učestvovaće na fajnal foru Lige šampiona u kuglanju čiji je domaćin 30. i 31. marta Podbrezova u Slovačkoj.
U polufinalu u subotu 30. marta od 11,30 Pionir će se sastati sa višestrukim pobednikom ovog takmičenja Viktorijom (Bamberg, Nemačka). Od 9 časova igraće branilac tutule Lanteks Celje protiv Elektromureša iz Tirgu Mureša (Rumunija).
U muškoj konkurenciji od 13 časova sastaće se domaćin završnog turnira Sport Podbrezova (Slovačka) i Beograd. U Sportu, čiji je trener Miloš Ponjavić, selektor seniorske reprezentacije Srbije, igraju dva srpska reprezentativca, najbolji igrač sveta Vilmoš Zavarko i kapiten šampiona sveta, seniorske reprezentacije Srbije, Jovan Ćalić. Drugi polufinalni meč od 16,30 je Segedin – Fojt Sent Pelten (Austrija). U redovima Segedinaca igraju srpski reprezentativic Robert Ernješi, osvajač tri seniorska srebra na Svetskom prvenstvu prošle godine i drugi u juniorskom Svetskom kupu ove godine i Tibor Sel član reprezentacije Srbije u osvajanju obe titule 2009. i 2011.
U nedelju 31. marta pobednici polufinala igraju za titulu, poraženi za bronzane medalje.
Subotički Pionir je sjajno odigrao u kvalifikacijama za Ligu šampiona i sa dve pobede u četvrtfinalu protiv Zagreb Zaboka 4,5:3,5 u Subotici i 5:3 u Zagrebu prošao na fajnal for. Pionir je u osmini finala bio slobodan.
Beograd je u osmini finala eliminisao nemački Rot Vajs Zerbst (6:2 i 6:2), da bi u četvrtfinalu sa dva trijumfa izbacio rumunski Kluž (8:0 u gostima i 7:1 u Beogradu).
Ovo je četvrti put da Pionir igra na završnom turniru: 2009. i 2011. je bio drugi, a 2010. četvrti. Beogradu je ovo prvo učešće na fajnal foru
– Vodimo osam igračica, standardni sastav Pionira koji je i izborio učešće na završni turnir: Nevenku Joković, Liviu Santo, Renatu Vilov, Estelu Gere, Zoricu Barać, Sabrinu Šokac, Iboju Tot i Iboju Molnar – kaže trener Eržebet Molnar.- Sve su u dobroj formi. Mi smo 2010. izgubile od Viktorije u polufinalu i kasnije osvojili četvrto mesto, vreme je za revanš.
Trener Beograda Vojko Pavlović, poveo je na put 11 igrača: Daniela Tepšu, Gorana Ostojića, Arpada Antala, Srđana Šokca, Miloša Simijonovića, Nikolu Popovića, Njegoša Šakića, Jovicu Štikovca, Žarka Ličinu i Gorana Stepanovića.
– Polufinale igramo protiv domaćeg Sporta koji je dvostruki uzastopni pobednik Lige šampiona 2011. i 2012. – kaže Pavlović.- To je najteži mogući zadatak, ali i najveći izazov – da se pobedi možda i najbolji kuglaški tim današnjice. Dobro se poznajemo i neće biti „taktičkih iznenađenja“ ni na jednoj strani.
Miloš Ponjavić, profesor, trener Sporta je naglasio:
– Za organizaciju fajnal fora klub i sponzori, pre svih železara Podbrezova uložili su sredstva da se izgradi veliko gledalište i dotera kuglana koja je jedna od najboljih u Slovačkoj. Naravno da nam je cilj da treći put osvojimo titulu u ovom prestižnom takmičenju. Čini mi se da je ove godine fajnal for po ekipama i igračima najkvalitetniji i najujednačeniji što obećava vrhunsko kuglanje.
Prošle godine u Celju, pobedili su kod muškaraca Sport iz Podbrezove ispred Viktorije iz Bamberga i Rot vajsa (Nemačka), a kod žena Lentks Celje ispred Viktorije (Bamberg) i Konpet petrolula iz Ploeštija (Rumunija).
Povezana vest:  Susret Udovičića sa slovenačkim ministrom sporta