Evropsko juniorsko prvenstvo 2013 Srpska delegacija - Milan Barbir Natasa Pavlovic Dragoslav Petrovic Mina Lakic Miodrag Kalicanin i Predrag VukovicBADMINTON
Mina Lakić među 30 najboljih juniorki Evrope

Srpska juniorska badminton reprezentacija Srbije u petak, 29. marta 2013, vraća se iz Turske gde je učestovala na Evropskom prvenstvu, najvećem takmičenju u ovoj godini za igrače do 19 godina. Iako su sva četiri predstavnika Srbije na dostojan način predstavljali našu zemlju na ovom šampionatu, ovoga puta je malo odskočila Mina Lakić. Naša mlada badmintonka se velikom pobedom posle tri napeta seta nad Finkinjom Violom Lindberg probila do šesnaestine finala gde je zaustavljena od najbolje slovenačke juniorke Kaje Stanković. Lakićeva je tako šampionat u konkurenciji ženskih singlova, u kojoj su nastupile i igračice iz prvih 100 na svetskoj seniorskoj rang listi kao što je učesnica Igara u Londonu Turkinja Mešlihan Jigit (trenutno 37), završila na deobi od 25. do 30 mesta što je rezultat vredan pažnje. S druge strane i Nataša Pavlović, Dragoslav Petrović i Miodrag Kaličanin su bili na visini zadatka. Uprkos teškom žrebu pružili su solidne partije, na nivou njihovog trenutnog maksimuma, ali to nije bilo dovoljno da se probiju među najboljih 32 u konkurencijama muškog singla, te ženskog, muškog i mešovitog dubla.
„Svi takmičari su opravdali ukazano poverenje i odlično predstavili srpski badminton na ovom najprestižnijem juniorskom takmičenju. Mina Lakić je ostvarila najbolji plasman ulaskom među 32 najbolje takmičarke u ženskom singlu dok u ostalim konkurencijama nismo uspeli da preskočimo odlične evropske vršnjake. U Ankari smo stekli mnogo iskustva koje će nam značiti za dalji rad u Srbiji, kako samih igrača tako i od mene kao glavnog trenera reprezentacija. Slede nam novi i sve kvalitetniji razvojni programi za naše mlade takmičare i siguran sam da će Srbija u narednim godinama nastaviti velikim koracima napred“, kazao je Milan Barbir, glavni trener badminton reprezentacija Srbije, koji je predvodio juniorsku selekciju na EP u Ankari.
Inače, pored takmičara deo Evropskog prvenstva za juniore, čijem učešću je značajno doprinela Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava, bio je i Predrag Vuković, licencirani evropski sudija, kojem je pripala velika čast da deli pravdu na ovako velikom međunarodnom takmičenju.
Pored juniora na međunarodnu scenu izašao je i jedan naš seniorski reprezentativac. Igor Bjelan je 28. marta u Orleanu učestvovao na jakom međunarodnom turniru – French international 2013. Od našeg reprezentativca je, posle velike borbe, u prvom kolu bio bolji Francuz Sylvain Ternon.

Povezana vest:  Softbol savez Srbije sproveo prezentaciju u Sremskoj Kamenici u okviru akcije "Za srećnije detinjstvo"