ice hockeyHOKEJ NA LEDU
SP u Zagrebu, III kolo: Trijumf za opstanak

Seniorska reprezentacija Srbije u hokeju pobedila je selekciju Australije rezultatom 5:3 (2:1,3:0,0:2), u meču trećeg kola Svetskog prvenstva divizije II, grupe A, koje se od 14-20. aprila održava u Zagrebu.
Srpski ‘oklopnici’ su drugom pobedom u tri meča i trijumfom Belgije nad Španijom, dva kola pre kraja takmičenja obezbedili opstanak u ovom rangu, što je bio osnovni cilj pred put u Zagreb. Šta više, hokejaši Srbije imaju šansu da se u poslednja dva kola bore za bronzanu medalju.
Golove za selekciju Srbije postigli su Marko Sretović (dve asistencije), Marko Brkušanin (1as), Marko Milovanović (1as), Srđan Ristić i Aleksa Luković. Dva gola za australijski nacionalni tim postigao je Tomas Pauel, a jedan Skot Stivenson.
Iako statistika udaraca na gol (55-28 za Australiju) sugeriše potpunu nadmoć protivnika, ipak su ‘orlovi’ bili konkretniji rival tokom većeg dela meča. Prilike koje su stvorili naši hokejaši bile su neuporedivo opasnije, a rezultat je stigao zahvaljujući kontranapadu koji je funkcionisao gotovo savršeno. Sigurnost u odbrani davao je Arsenije Ranković zabeleživši čak 52 odbrane.
Srbija je do vođstva stigla u 17. minutu kada Brkušanin kruniše dobro odigran ‘pauer plej’, za vođstvo našeg tima. Ipak, jedna neopreznost u odbrani donosi Australijancima izjednačenje u poslednjem minutu prvog dela, ali sličnu situaciju na drugoj strani 15 sekundi pre isteka prvog perioda Sretović pretvara u vođstvo od 2:1.
Poput mečeva protiv Španije i Belgije ‘orlovi’ su ponovo odigrali sjajan drugi period. Nasuprot tim utakmicama, tečna igra našeg tima ovog puta donela je i rezultat. Ristić, Milovanović i Luković iskoristili su tri od nekoliko odličnih kontranapada u drugoj trećini, pa se na poslednji odmor otišlo sa ogromnih i bezbednih 5:1.
U poslednjih dvadeset minuta srpski hokejaši kontrolisali su igru i rezultat, da bi popularni ‘kenguri’ tek u završna tri i po minuta, zahvaljujući padu koncentracije i brojnim vezanim isključenjima naših reprezentativaca, prepolovili vođstvo Srbije za konačnih 5:3.
U drugom meču dana Belgija je zabeležila i treći trijumf na turniru, ovog puta savladavši Španiju rezultatom 6:3. Time su Španci, koji su uoči šampionata smatrani jednim od favorita, zakovani za dno tabele bez bodova, pa će se u poslednja dva kola sa Islandom i Australijom boriti za opstanak.
U poslednjoj utakmici treće runde večeras se sastaju Hrvatska i Island (20.15h).
U četvrtak je na Svetskom prvenstvu drugi slobodan dan, a takmičenje se nastavlja u petak, kada se naš tim sastaje sa domaćom selekcijom Hrvatske. Taj meč na programu je od 20.15 časova, uz direktan prenos na kanalu „Sportklub“.
Najbolje plasirana selekcija na turniru obezbediće plasman u viši rang takmičenja (divizija I, grupa B), dok se najslabiji tim seli u grupu B divizije II.
Rezultati NEKOMPLETNOG trećeg kola Svetskog prvenstva u Zagrebu:
Australija – SRBIJA 3:5 (1:2,0:3,2:0)
Španija – Belgija 3:6 (0:3,0:1,3:2)
Hrvatska – Island (20.15h)
Tabela posle NEKOMPLETNOG III kola:
1. Belgija 9
2. Hrvatska (-1) 6
4. SRBIJA 6
5. Island (-1) 2
6. Australija 1
3. Španija 0
Raspored mečeva četvrtog kola SP u Zagrebu:
Petak, 19. april
Island – Španija (13h)
Belgija – Australija (16.30h)
SRBIJA – Hrvatska (20.15h, Sportklub)

Povezana vest:  EP ZA ŽENE U ŠAHU 2013, Vojinovićeva remizirala sa Stefanovom