Srebrna zogica Lendave 2013 Srpski tim Osvajaci 7 odlicjaBADMINTON
Kiša medalja u Sloveniji

Srpski badminton je gotovo četiri meseca čekao na prvu međunarodnu medalju u 2013. Na prvenstvima i internacionalnim turnirima širom Evrope pogođeno je mnogo „stativa“, dolazilo se do samih završnica ali na korak od odličja uvek se isprečavalo nešto. Ipak, sve je nekako nadomešćeno na izuzetno jakom međunarodnom turniru „Srebrna žogica Lendave 2013“ za igrače do 13, 15 i 19 godina, koji je u lepom slovenačkom mestu od 19. do 21. aprila okupio oko 200 takmičara iz devet evropskih zemalja. U žestokoj konkurenciji nekih od najboljih igrača Starog kontinenta u svom godištu Srbija je osvojila čak sedam medalja od toga po dve zlatne i srebrne i tri bronzane. U Lendavi je zabeležen veliki uspeh tim pre ako se zna da su predstavnike na turniru imale vodeće zemlje evropskog badmintona.
Svi naši takmičari koji su uzeli učešće na ovom tradicionalnom takmičenju osvojili su odličja i tako na najbolji način opravdali poverenje stručnog štaba reprezentacije. Naš najbolji junior Dragoslav Petrović osvojio je zlatno odličje u konkurenciji muškog singla igrača rođenih do 19 godina. Petrović je zaokružio svoj odličan nastup u Sloveniji i bronzom u istoj uzrasnoj kategoriji u konkurenciji muških parova do koje je došao u tandemu sa Slovakom Samuelom Repiarom. U kategoriji U15 Srbija se okitila sa tri odličja. Najvredniju, zlatnu, medalju osvojile su Nataša Pavlović i Andrijana Stanković u ženskom dublu, dok su bronze pripale Andriji Doderu i Luki Miliću u muškom dublu te Andrijani Stanković u ženskom singlu. Lena Janić je u kategoriji U13 osvojila srebro u ženskom singlu a isti uspeh je ponovila, u tandemu sa Anjom Velimir, u ženskom dublu. Inače, svi naši takmičari koji su predstavljali Srbiju u Sloveniji učesnici su i Programa Olimpijskog komiteta Srbije – “Razvoj olimpijskih sportova“, a svojim nastupom u Lendavi su još jednom pokazali da predstavljaju budućnost srpskog badmintona i sporta uopšte.
“Svi naši reprezentativci su premašili očekivanja u Sloveniji. Osvojeno je čak sedam medalja što zaista nismo očekivali budući da je konkurencija bila žestoka. Ovo je veliki podstrek i ogromna satisfakcija kako za same takmičare tako i za Savez. Pokazali smo još jednom da se studiozni i posvećeni rad isplati i da smo na odličnom putu da stanemo uz rame najjačim badminton selekcijama u Evropi. Ovom prilikom čestitao bih svim našim igračima i igračicama za dostojno predstavljanje srpskog badmintona u Sloveniji i na zaista odličnim rezultatima“, prezadovoljan je bio i trener Dragan Antić, koji je uz, takođe, trenera Nikolu Mijačića, šefa delegacije Radomira Jovovića i naravno takmičare činio brojnu srpsku ekspediciju u Sloveniji.
Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine u sporta u značajnoj meri je doprinelo učešću naših takmičara na „Srebrna žogica Lendave 2013“ obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava.

Povezana vest:  GIMNASTIKA SP 2010, Severna Koreja suspendovana sa Svetskog prvenstva