ronnie-sullivan

SNUKER SP 2013

O’Saliven osvojio petu titulu svetskog šampiona

Engleski igrač snukera Roni O’Saliven osvojio je petu titulu prvaka sveta, pošto je večeras u Šefildu u finalu pobedio Berija Hokinsa sa 18:12. O’Saliven je tako odbranio titulu osvojenu prošle godine, kada je u finalu bio bolji od Alistera Kartera sa 18:11. On je do sada igrao pet finala i u svakom je pobedio. Sa druge strane, plasman u finale je najveći uspeh Hokinsa na Krusiblu, pošto je prethodno u dva navrata takmičenje završavao u drugom kolu.
Hokins je pružio jak otpor O’Salivenu u finalu i jedini je igrač koji je na ovogodišnjem turniru vodio protiv njega (3:2). O’Saliven je nakon toga pobeđivao u svakom delu meča, 5:3, 10:7, 15:10. Hokins je dobro započeo večerašnji poslednji deo meča, kada je osvojio dva uzastopna frejma i smanjio zaostatak na 12:15, ali je njegov protivnik uzvratio, osvojio tri uzastopna frejma i odbranio titulu.
Pobednik turnira čestitao je Hokinsu na odličnim partijama koje je pružio u proteklim nedeljama, naročito u finalnom meču.
-Nikada niko nije igrao bolje protiv mene u finalu i nisam mogao da ga se ‘otresem’. Finalni meč je bio odličan i drago mi je da sam bio njegov deo – rekao je O’Saliven.
On nije precizirao da li će se pojaviti na Krusibl turniru i naredne godine ali je rekao da mu je bilo jako lepo prethodnih dana i da je uživao igrajući. Finalista Beri Hokins rekao je da je dao sve od sebe da pobedi u finalu ali da je nešto više grešio od O’Salivena.
-Njegova igra deluje toliko lako da je to zastrašujuće za ostale igrače – rekao je Hokins.
On je rekao da je imao jako dobru sezonu i da je sanjao da je završi osvajanjem trofeja u Šefildu.
-Imao sam teškog protivnika u finalu i nije sramota izgubiti od njega (O’Salivena). Nadam se da ću igrati finale i naredne godine – rekao je Hokins.
O’Saliven se u Šefildu takmičio prvi put posle pauze od 11 meseci, a još je neizvesno da li će sledeće godine braniti titulu. Na putu do finala pobedio Markusa Kembela sa (10:4), prošlogodišnjeg finalist Alistera Kartera (13:8), Stujarta Bingama (13:4) i Džada Trampa (17:11). Hokins je do finala pobedio Džeka Lisovskog (10:3), prvog igrača na svetskoj rang listi Marka Selbija (13:10), Dinga Đunhuija (13:7) i
Rikija Voldena (17:14).
O’Saliven je tako prešao na četvrto mesto po broju osvojenih titular svetskog šampiona u novijoj eri snukera, koja se računa od 1969. godine. Ispred njega su Stiven Hendri sa sedam titula, dok su po šest osvojili Stiv Dejvis i Rej Rirdon. Samo su O’Saliven, Hendri i Dejvis uspeli da odbrane titulu na turniru u Šefildu. Pobednik je pored trofeja zaraditi i 250.000 funti, a poraženi 125.000.

Povezana vest:  KUGLANJE, Ernješi za čunj ispred Kovačića