kuglana u zalaegereseguKUGLANJE
Kadetkinje „probijaju led“ u Zalaegersegu

Kadetski Šampionat sveta u kuglanju počinje 11. maja na stazama kuglane proizvođača „Pauli“, montirane u sportskoj hali u mađarskom gradu Zalaegersegu i trajaće do 15. maja.
Prve na staze izlaze u subotu 11. maja kedetkinje Srbije u ekipnom delu šampionata i odmeriće snage sa kuglašicama iz Mađarske, Italije, BiH, Francuske, Nemačke, Rumunije, Poljske, Hrvatske, Austrije, Slovačke, Slovenije, Češke i Srbije.
Ljubomir Štetin, selektor kadetkinja, u Zalaegerseg je poveo Herminu Lukač (Jedinstvo, Novi Bečej), Vesnu Boškov (Banat), Sanelu Milosav (Kristal), Angelu Zolnai (Džambo invest) i Kristinu Ljubenković (Kolubara). Prva će „bacati“ od 10 časova Kristina Ljubenković. Od 12,20 časova igraće Sanela Milosav, od 13,30 časova Hermina Lukač i od 15,50 Vesna Boškov. Ni jedna nije igrala u Sarajevu 2011. kada su kadetkinje Srbije zauzele šesto mesto.
U nedelju 12. maja igraće ekipno kadeti, a selektor Dragan Fatović odredio je ovu petorku: Alen Kujundžić (C. zvezda), Milorad Vojnović (Polet PB), Norbert Ernješi (Jedinstvo), David Lainščak (Radnički, Kikinda) i Marko Antić (Sloven). Igraće Vojnović (11,20), Ernješi (12,30), Antić (14,50) i Kujundžić (16,00). Ekipna takmičenja su na više oborenih čunjeva i kadeti brane zlato osvojeno u Sarajevu 2011. U ovoj reprezentaciji iz šampionskog tima od pre dve godine su Vojnović i Kujundžić. Ekipe imaju po četiri igračice i igrača, peti su rezerve.
Tandemi, muški i ženski, iraće 13. maja, a kompletan miks i sprint (kuglaši i kuglašice) je na programu 14. maja.
Pojedinačno – klasik je 15. maja kada će 24 najboljih kadeta i kadetkinja na osnovu rezultata iz ekipnog dela igrati za pojedinačne titule, a taj rezultat će se sabirati za kombinaciju sa rezultatom iz ekipnog dela.
Srbija je na osnovu rezultata iz Sarajeva dobila po dva muška i ženska tandema, jedan miks i po tri mesta u sprintu za kuglašice i kuglaše.
U tandemima, žrebom su određeni rivali u prvom kolu, kuglašice: Srbija 2 – Nemačka 2, Srbija 1 – Rumunija 2, kuglaši: Srbija 2 – Italija 1 i Srbija 1 – BiH 2.
Miks par Srbije igraće sa Italijom u prvoj rundi.
U sprintu, žreb je odredio ove duele u prvom kolu – kuglašice: Srbija 1 – Slovenija 3, Srbija 2 – Češka 1, Srbija 3 – BiH 1, kuglaši: Srbija 1 – BiH 3, Srbija 2 – Poljska 2 i Srbija 3 – Slovačka 1.
– Rano je je za ocene o ovom žrebu, čekaćemo da prođu ekipna nadmetanja jer ćemo tek tada znati ko će i šta igrati u zavisnosti od rezultata – kaže selektor Dragan Fatović.- Važno je i da pogledamao „kostur“, da dobro isplaniramo koga ćemo, u kojoj disciplini i gde da postavimo…
U kadetskoj konkurenciji, Srbija je 2011. u Sarajevu bila najuspešnija zemlja sa ukupno osam medalja – četiri zlatne i četiri bronzane! Šampioni sveta postali su kadetska muška reprezentacija, kadetski tandem Balaž Kovač – Igor Kovačić, ženski tandem Milana Pavlic- Maja Đukić i Robert Ernješi u kombinaciji, dok su četiri bronze pripale Robertu Ernješiju – pojedinačno, miksu Balaž Kovač – Maja Đukić i u sprintu Ivoni Ač i Igoru Kovačiću. Po dva zlatna i bronzani trofej osvojili su pre dve godine Robert Ernješi, Balaž Kovač i Igor Kovačić i po tome su bili najuspešniji takmičari na šampionatu.

Povezana vest:  ZOI VANKUVER, HOKEJ, Kanađanke osvojile zlatno odličje