strazbur 2 1Uspešna poseta ministarke Marić Savetu Evrope u Strazburu

Ministarka omladine i sporta prof. dr Alisa Marić danas završava izuzetno uspešnu posetu Savetu Evrope u Strazburu.
Alisa Marić se prvog dana posete institucijama Saveta Evrope obratila Grupi za praćenje sprovođenja kampanje „Ne govoru mržnje na internetu“ i podsetila da je Srbija prva država u Evropi koja se priključila ovoj kampanji i formirala Nacionalni komitet, kojem predsedava ministarka Marić, a koji okuplja sve relevantne državne institucije i predstavnike omladinskih organizacija.
-Ministarstvo omladine i sporta pokušava da stane na put mnogim negativnim pojavama i u virtuelnom i u realnom svetu kroz različite akcije koje sprovodi, a na naš predlog je Vlada Republike Srbije proglasila 2013. za godinu tolerancije i fer pleja u sportu- istakla je ministarka Marić.
Članovi grupe podvukli su lidersku ulogu Srbije u omladinskom sektoru Saveta Evrope, i predložili su ministarku Marić za ambasadora kampanje za borbu protiv govora mržnje na internetu među ministrima svih zemalja članica Saveta Evrope.
U nastavku posete Omladinskom centru Saveta Evrope, održan je sastanak sa Tinom Malkahi, direktorkom Sektora za mlade, Andre-Žak Dodenom, šefom Sekretarijata i Žan-Klod Lazarom, direktorom Evropske omladinske fondacije. Domaćini su predstavili osnovne pravce delovanja u omladinskoj politici Saveta Evrope i pohvalili Srbiju kao primer dobre prakse i jednog od lidera u sprovođenju ciljeva u omladinskom polju. Ministarka Marić se sastala i sa Olaf Olafsdotir, direktorkom Direktorata za demokratsko građanstvo i participaciju.
Poseta ministarke omladine i sporta krunisana je prijemom kod Gabrijele Bataini Dragoni, zamenice Generalnog sekretara Saveta Evrope. Ona je istakla prepoznatljivost akcija koje Srbija sprovodi na polju omladine i zahvalila ministarki Marić na podsticanju aktivizma, mobilnosti i informisanosti mladih.
Gospođa Bataini Dragoni pohvalila je doprinos Srbije u realizaciji različitih programa za mlade Saveta Evrope i iskazala posebno zadovoljstvo zbog činjenice da je Srbija prva zemlja koja je uvela sistem komenadžmenta prilikom usvajanja svih značajnih strateških dokumenata, kao i pri donošenju odluka koje se tiču mladih.
Kao primeri dobre prakse, navedeni su borba protiv govora mržnje na internetu, razvoj i promocija evropske omladinske kartice, korišćenje fondova Evropske omladinske fondacije, učešće u obrazovnim aktivnostima i treninzima za mlade.
Generalna direktorka za demokratiju Saveta Evrope, Snežana Samardžić-Marković, organizovala je radni ručak za ministarku Marić i delegaciju iz Srbije.
Delegacija iz Srbije sastala se zatim sa predstavnicima EPAS (prošireni parcijalni sporazum o sportu pri Savetu Evrope), a Stanislas Frosard, izvršni sekretar i Pjer Mazon, sekretar za sportske konvencije, informisali su ministarku o konkretnim aktivnostima EPAS u 2013. i planovima za narednu godinu.
Kao temu u fokusu za 2013. godinu, domaćini su naveli borbu protiv nameštanja sportskih rezultata, osvrnuli su se na veliki uspeh ministarske konferencije održane u Beogradu 2012. i pozvali ministarku da prisustvuje narednoj konferenciji u Budimpešti u oktobru ove godine sa temom „Deca u sportu“.

Povezana vest:  Na Svetskom prvenstvu u vazduhoplovnom modelarstvu postignut novi svetski rekord