Manojlovic Maric KervinenBeograd po treći put domaćin skupštine ENGSO

XXI Generalna Skupština ENGSO (Evropske nevladine sportske organizacije) koja će se 7. i 8. juna održati u Beogradu u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije i pod pokroviteljstvom ministarstva omladine i sporta, svečano je otvorena danas u Palati Srbija, sedištu Ministarstva Omladine i sporta.
Članovima Skupštine ENGSO obratile su se Ministarka omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Alisa Marić i predsednica ENGSO Birgita Kervinen.
Gospođa Kervinen se zahvalila na gostoprimstvu: „Hvala Olimpijskom komitetu Srbije i Ministarstvu omladine i sporta što su nas još jednom ugostili u Beogradu. Vaš grad je veoma važan za našu organizaciju iz razloga što se naš Sekreterijat od 2005. godine nalazi upravo ovde. Posebno smo zahvalni gospodinu Predragu Manojloviću, generalnom sekretaru ENGSO na njegovoj posvećenosti i velikom doprinosu.“ Gospođa Kervinen istakla je da je Srbija velika sportska nacija i pohvalila saradnju između državnih institucija i sportskih organizacija u Srbiji.
Ministraka omladine i sporta Alisa Marić pozdravila je goste Beograda i svečano proglasila Generalnu Skupštinu ENGSO otvorenom: „Srbija je zemlja koja je veoma ponosna na svoje vrhunske sportiste i njihove uspehe. Rado dočekujemo sportiste iz svih delova sveta i sa uspehom smo organizovali brojne međunarodne sportske manifestacije. Čast nam je što smo deo ENGSO porodice jer imamo zajedničke ciljeve koji se odnose na međunarodnu saradnju, promociju sporta i podsticanje mladih da se razvijaju.“

Povezana vest:  VAZDUHOPLOVSTVO, Kikinda domaćin Šampionata Evrope u padobranstvu od 17. do 28. avgusta

ucesnici XXI ENGSO Generalne  skupstine sa ministarkom Maric 7
Pored Izvršnog komiteta ENGSO, u Beogradu su se okupili i predstavnici evropskih olimpijskih komiteta, predstavnici 40 zemalja Evrope koje su članice ENGSO, predstavnici granskih sportskih saveza i Kancelarije za mlade Ministarstva omladine i sporta.
XXI Skupština ENGSO će biti izborna, a u toku sutrašnjeg zasedanja biće izabrani potpredsednik, generalni sekretar i dva nova člana Izvršnog komiteta. Predrag Manojlović, aktuelni generalni sekretar ENGSO i savetnik u Olimpijskom komitetu Srbije, kandidovan je za potpredsednika ove organizacije.
Za vreme Generalne skupštine ENGSO biće održan i Seminar o položaju sporta u Evropi, kao i Generalna skupština omladine ENGSO.
ENGSO predstavlja organizaciju koja okuplja 40 zemalja članica, koje predstavljaju krovne nacionalne sportske organizacije širom Evrope, medju kojima je i Olimpijski komitet Srbije. Oblast delovanja ove organizacije je prvenstveno sport za sve, korišćenje sporta kao sredstvo za obrazovanje mladih, održivi razvoj, aktivno učešće mladih u sportu i volonterizam.
ENGSO je pan – evropska organizacija koja povezuje zemlje istočne i zapadne Evrope, a posebnu težinu ova organizacija stekla je dobijanjem konsultativne uloge u Savetu Evrope u oblasti sporta i danas predstavlja jedinu takvu organizaciju u Evropi.

Povezana vest:  KUGLANJE, Marko Kočović i par Metalca najbolji u Zapadnoj Srbiji