skolski sportAlisa Marić: Cilj nam je da sport bude dostupan svakom detetu u Srbiji

Ministarka omladine i sport prof. dr Alisa Marić održala je sa najbližim saradnicima i predstavnicima Saveza za školski sport prvi radni sastanak povodom organizacije velikog seminara za stručno usavršavanje profesora fizičkog vaspitanja koji su uključeni u jedan od prioritetnih projekata Ministarstva – „Sport u škole“.
Na sastanku kome su prisustvovali predsednik Saveza za školski sport Željko tanasković, državni sekretar za sport Predrag Perunučić, pomoćnik ministra za sport Dragan Atanasov, generalni sekretar Saveza za školski sport Borisav Stanković i specijalni savetnik ministra za školski sport Igor Marinković, odlučeno je da dvodnevni seminar bude svečano otvoren u subotu, 29. juna, u Palati Srbija.
Ministarka Marić je istakla da je vraćanje sporta u škole jedan od glavnih ciljeva Ministarstva.
-Akcija „Sport u škole“ je veoma bitna, jer finansijski uopšte ne opterećuje roditelje, a deci od najranijih školskih dana pruža priliku da kroz igru uče o fer-pleju, sportskom duhu i toleranciji. Ovo je dugoročan projekat, trajaće četiri godine, a krajni cilj je da svoj deci u Srbiji omogućimo da se besplatno bave sportom, odnosno da savladaju osnove motorike- istakla je ona.
Svaka škola uključena u projekat „Sport uškole“ dobija rekvizite za vežbanje koje se prvenstveno odvija kroz igru, uz stručni nadzor profesora fizičkog vaspitanja koji su na birou rada i za to dobijaju naknadu od Ministarstva.
Predsednik Saveza za školski sport Željko Tanasković zahvalio se ministarki Marić na podršci za organizovanje seminara koji je veoma bitan za dalji razvoj ove akcije.
-Na seminaru će učestvovati 65 profesora fizičkog vaspitanja iz cele Srbije, od kojih 53 finansira Ministarstvo omladine i sporta, a ostalih 12 lokalne samouprave- rekao je Tanasković i dodao da će predavači biti profesori sa Fakulteta za sport i fizičku kulturu i Zavoda za sport i medicinu sporta.
Do sada je akcija „Sport u škole“ realizovana u oko 60 gradova.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Gruger počeo da pokazuje prve reakcije