seminar junAlisa Marić: Vratili smo sport u škole

Ministarka omladine i sporta, prof. dr Alisa Marić otvorila je dvodnevni seminar za stručno usavršavanje nastavnika fizičkog vaspitanja koji učestvuju u jednom od prioritetnih projekata ovog ministarstva – „Sport u škole“, a koji sprovodi Savez sa školski sport Srbije.
Ovom značajnom skupu, pored najbližih ministarkinih saradnika, prisustvovao je i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović.
Kako je navela ministarka, reč je o dugoročnoj akciji koja za krajnji cilj ima vraćanje sporta u sve škole u Srbiji. Projekat „Sport u škole“ započeo je pre tačno godinu dana u Kruševcu i za sada je u njega uključeno 178 odeljenja od prvog do četvrtog razreda iz škola širom Srbije.
– Gde god da smo bili, a u ovoj prvoj godini bili smo u više od 50 mesta širom Srbije, akcija se pokazala kao pun pogodak i srećna sam što mogu da kažem da smo vratili sport u škole. Ovi odlični rezultati daće nam podstrek da u narednoj godini krenemo još jače i još masovnije, podsetiću vas da je ova akcije dugoročna, da će trajati četiri godine i da nije nikakav marketinški potez, već plod sistemskog prustupa ovom važnom pitanju – rekla je ministarka Marić.
Ona je navela da rezultati zdravstvenih pregleda zabrinjavaju i namera Ministarstva omladine i sporta je da to promeni.
– Dobre navike stiču se u najmlađem uzrastu, a deca osim fizičke aktivnosti, baveći se sportom, nauče da vrednuju timski rad, poštovanje i fer plej. Uverena sam da će deca koja su sad uključena u ovaj projekat u budućnosti biti nosioci srpskog sporta – poručila je ministarka Marić.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović čestitao je svima koji su pokrenuli akciju „Sport u škole“ i konstatovao da je ona primer kako se u obrazovni sistem uvode visoki međunarodni standardi.
– Promovisanje fizicckih aktivnosti ima za cilj zdraviji život, a sport, zajedno sa roditeljima ima snagu da vaspitava mlade. Za to je potreban timski rad svih u sistemu obrazovanja, a školski sport je dodatno važan, jer se na učeničkim takmičenjima razvija sposobnost kompetencije đaka, ali i stiče znanje. Uspesi koje deca postizzu rezultat su i posvećenosti naših nastavnika i smatram da ovaj projekat treba ssto visse omasoviti, odnosno da obuhvata sve sskole u Srbiji – rekao je Obradović.
Predsednik Saveza za školski sport i nekadašnji istaknuti odbojkaški reprezentativac Željko Tanasković, izrazio je zadovljstvo rezultatima akcije i rekao da je najveća satisfakcija sreća na licima dece.
– Drago mi je što su svi, a posebno lokalne samouprave, prepoznale važnost ove akcije i daju puni doprinos da ona bude realizovana na najbolji način – rekao je Tanasković.
Bratislav Gašić, gradonačelnik Kruševca, grada odakle je akcija „Sport u škole“ započela pre godinu dana, istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što je deo velikog projekta vraćanja sporta u škole.
– Hvala Ministarstvu omladine i sporta što su imali poverenja u nas. Kruševac je oduvek bio grad sporta i svakako ćemo nastaviti da ga razvijemo I da ulažemo u njega koliko god nam to mogućnosti dozvoljavaju – naveo je Gašić.
U toku uvodnog dela seminara Željko Tanasković i direktor Zavoda za sport i medicinu Jasminko Pozderac potpisali su memorandum o saradnji. Na seminaru su, osim velikog broja nastavnika iz škola širom Srbije, prisustvovali i državni sekretar za sport Predrag Peruničić, pomoćnik ministra Dragan Atanasov, savetnik za školski sport Igor Marinković i gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Beat Feuz propušta ovu sezonu