mos 4 jul 6Ministarka Marić dogovorila potpisivanje niza ugovora o saradnji u oblasti sporta sa Azerbejdžanom

Poseta ministarke omladine i sporta prof.dr Alise Marić Azerbejdžanu rezultiraće potpisivanjem niza ugovora o saradnji između granskih sportskih saveza dve zemlje. Paraf na prvi takav dokument trebalo bi da se stavi već ovog meseca, u Zrenjaninu, gde će se održati Evropsko prvenstvo u rvanju za kadete.
Saradnja sa Azerbejdžanom, koji je svetska velesila u rvanju, sastojaće se u razmeni znanja i iskustva i organizovanju priprema reprezentacija i klubova. Takođe, saradnja je dogovorena i u oblasti volonterskog rada, tako da će organizaciju ovog šapionata pomoći osam volontera iz Azerbejdžana, dok će volonteri iz Srbije učestvovati u organizaciji prvih Evropskih olimpijskih igara, koje će se 2015. održati u ovoj zemlji.
Koliko je ozbiljno shvaćena poseta delegacije iz Srbije, koju je predvodila prva dama srpskog sporta, govori i prijem u Vladi Azerbejdžana, koji je organizovao vicepremijer Eldžin Afendijev. On je naglasio da je izuzetno zadovoljan pravcem kojim ide saradnja dve zemlje, posebno u oblasti sporta i najavio svaku vrstu podrške koja bi mogla da doprinese još jačem zbližavanju Srbije i Azerbejdžana.
Uspešna je bila poseta delegacije iz Srbije šahovskom savezu Azerbejdžana. Ministarska Marić pozvala je predsenika šahovskog saveza Elmana Rustamova, koji je ujedno i predsednik Centralne banke Azerbejdžana, da dođe u Srbiju krajem meseca, kada će naša zemlje biti evropska prestonica igre na 64 polja. Naime, u tom periodu u Srbiji će se igrati Evropski šampionat za žene u šahu, što će biti odlična prilika da se saradnja i na ovom polju ozvaniči.
Ministarka Alisa Marić sa delegacijom posetila je u Bakuu i tekvondo savez ove zemlje. Predstavnici saveza predstavili su trenažne centre i ostale uslove u kojima se pripremaju njihovi takmičari i takođe izrazili želju da sa Srbijom potpišu sporazum o saradnji u oblasti ovog sporta.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Četvrta pobeda Kušea u Kicbilu