II redovna sednica Skupstine OKSOLIMPIJSKI KOMITET SRBIJE

Održana druga redovna sednica Skupština

 

U godini u kojoj OKS proslavlja jedinstveni jubilej, 100 godina od svog osnivanja, u Velikoj većnici, Gradske kuće u Subotici, danas je održana II redovna sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije.

Na poziv gradonačelnika, Saše Vučinića, Subotica je ugostila olimpijsku porodicu Srbije. Ideja čelnika OKS bila je da ove godine, Olimpijski komitet, svoje aktivnosti izmesti iz Beograda i da se potrudi da obiđe što veći broj gradova i mesta po Srbiji, kako bi se ideja i duh olimpizma širili po celoj zemlji.

Sednici Skupštine OKS prisustvovali su i Ministarka omladione i sporta, gospođa Snežana Samardžić Marković, pokrajinski sekretar za sport Modest Dulić, pomoćnik ministra za sport Goran Kreclović, a pre početka sednice delegatima, gostima i medijima najpre se obratio gradonačelnik Subotice, Saša Vučinić. On je iskoristio priliku da se zahvali predsedniku OKS Vladi Divcu na poverenju koje je ovime ukazano Subotici i poželeo Skupštini uspešan rad. U znak zahvalnosti na ukayanom gostoprimstvu, predsednik OKS Vlade Divac uručio je prikladan poklon gradonačelniku Vučiću.

Povezana vest:  Vukovi idu po titulu, Veprovi brane tron

Potom se prisutnima obratila i ministarka omladine i sporta, Snežana Samardžić Marković: „Srbija ne može biti uspešna ukoliko svi njeni regioni nisu uspešni, zbog toga čestitam Olimpijskom komitetu Srbije na ideji da godišnju sednicu Skupštine OKS organizuje u Subotici.“ U ime Vlade Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta i svoje lično ime Ministarka je poželela puno sreće i uspešan rad Skupštini OKS i iskazala nadanje da će OKS i Ministarstvo nastaviti svoje partnerstvo i u narednom periodu.

Sednicom Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije predsedavao je predsednik OKS Vlade Divac, a sednici je prisustvovalo 62 delegata od ukupno 85.

Predsednik OKS VLade Divac i gradona_ elnik Subotice Sasa VucinicPo usvajanju Dnevnog reda Skupštine, predsednik OKS je delegatima izložio rezime izveštaja o radu za 2009. godinu. U svom izlaganju predsednik se posebno osvrnuo na takmičenja na kojima su naši sportisti učestvovali i ostvarili zapažene rezultate (letnji i zimski EYOF i Mediteranske igre), zatim na Kategorizaciju sportista i pokrenuti program finansiranja, na program „Karijera posle sporta“, proslavu 100. godišnjice OKS i formiranje sponzorskog pula OKS.

Povezana vest:  STRELIČARSTVO, Srbi sjajni u Sofiji

Generalni sekretar OKS Đorđe Višacki, informisao je delegate o detaljima iz finansijskog izveštaja, koji je Predsedništvo OKS usvojilo na poslednjoj sednici održanoj 29. marta, a predsednik Nadzornog odbora OKS Aleksandar Martković, predstavio je delegatima izveštaj Nadzornog odbora za 2009. godinu.

Izveštaj o radu i izveštaj nadzornog odbora za 2009. godinu, Skupština je jednoglasno usvojila.

Predsednik Divac, predstavio je delegatima i program rada za 2010. Godinu u kojem značajno mesto zauzima nastup Olimpijskog tima OKS na Prvim olimpijskim igrama mladih, koje će se u avgustu mesecu održati u Singapuru. Najavio je niz aktivnosti koje će se realizovati u okviru proslave 100 godina Olimpijskog komiteta i planove za adaptaciju prostora Beton hale koji je dodeljen Fondu za zaštitu kulturno istorijskih dobara u oblasti sporta i namenjen budućem Olimpijskom muzeju.

Predsednik je informisao članove Skupštine dogovoru postignutom između OKS, MOS i SSS sa ciljem unapređenja sistema sporta Srbije. Po postignutom dogovoru novim Zakonom o sportu OKS će imati ulogu razvoja vrhunskog sporta dok će Sportskom savezu Srbije biti poverena briga o razvoju sporta, masovnom sportu i sportu na lokalnom nivou.

Povezana vest:  RAGBI 13, Dorćol u polufinalu Balkan Super lige

Predsednik Divac posebno je istakao organizaciju Generalne skupštine Evropskih olimpijskih komiteta, koja će se održati u novembru mesecu u Beogradu, kada će biti organizovana i centalna proslava 100. godina Olimpijskog komiteta Srbije.

Po obrazloženju generalnog sekretara usvojen je finanskijski plan OKS za 2010. godinu.

Na Skupštini je konstituisana Stalna sportska arbitraža OKS, koja će u četvorogodišnjem mandatu brojati šest članova. Za predsednika je izglasan Dejan Simić, a za podpredsednika Nenad Mitrović.

Usvojen je novi pravilnik o priznanjima OKS. Skupština je donela odluku da Ragbi savez Srbije i Golf asocijacija Srbije dosadašnji, pridruženi članovi OKS, postanu redovni, a Softbol i Bejzbol savezi pređu u status pridruženih članova. Ova odluka doneta je u skladu sa odlukom MOK kojom je ustanovljeno da će ragbi i golf biti uvršteni u program Olimpijskih igara u Londonu 2012., dok softbol i bejzbol neće biti zastupljeni na ovim Igrama.

Na kraju Sednice predsednik OKS zahvalio se svim delegatima na učešću u radu Skupštine.