Lemke WilfriedUN savetnik za sportsku diplomatiju posetio S.Koreju

Specijalni savetnik generalnog sekretara UN Ban Ki-muna doputovao je danas u Severnu Koreje, u sportsko-diplomatsku misiju tokom koje će razgovarati o promovisanju sporta među ženama, hendikepiranima i ugroženima.
Vilfrid Lemke, Banov specijalni savetnik o sportu za razvoj i mir, boraviće u Severnoj Koreji četiri dana u okviru najviše posete nekog UN predstavnika Pjongjangu u posleđne dve godine.
Poseta je usledila nakon uvođenja strožih sankcija Pjongjangu od strane Saveta bezbednosti UN zbog izvođenja zabranene nuklearne probe prošlog februara.
Lemke je rekao da je cilj njegove posete da sazna više o sportu i razvoju Severne Koreje, preneo je AP.
Promocija sporta je bila jedan od navedenih prioriteta severokorejskog lidera Kim Džong Una, koji je došao na vlast 2011. Među mestima koje će posetiti Lemke je i novi skijaški centar u izgradnji u blizini istočnog grada Vonsana.
Lemke je podsticao obe Koreje da iskoriste sport za promociju dijaloga i ucvršćenje mira. Južna i Severna Koreja su poslednjih meseci bile u stanju povećane vojne napetosti, a Pjongjang je nedavno pokazao prve znake da je voljan da razgovara o smanjenju zategnutosti na Korejskom poluostrvu.
U januaru Lemke je posetio Pjeongčang, na istoku Južne Koreje, koji će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara 2018. Južna Koreja će organizovati i Azijske igre 2014. i Univerzijadu 2015.

Povezana vest:  SKI SKOKOVI, Pobeda Amana u Zakopanima