monografija korica nedeljkovic sostra djeric mijailovic s levaPredstavljena monografija „Sportski savez Srbije 1945 – 2013″

Monografija „Sprtski savez Srbije 1945- 2013″ autora Živka Baljkasa novinara Politike i Dejana Stevovića novinara „Sportskog Žurnala“ predstavljena je sali Opštine Stari grad u prisustvu velikog broja ulednih zvanica, sportista i sporskih radnika, nekadašnjih predsednika i generalnih sekretara SOFK Srbije, a od 1992. Sportskog saveza Srbije.
Predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar u pozdravnoj reči je istakao da je ovom monografijom od zaborava otrgnut dragoceni deo istorije srpskog sporta i predstavljeni brojni sportisti, sportski radnici, treneri, novinari, pedagozi fizičkog vaspitanja… koji su radom i rezultatima učinili naš sport uspešnijim i bogatijim.
– Monografija svedoči i o lepim ali i teškim godinama srpskog sporta koji je upravo zalaganjem velike armije poštovalaca i pregaoca opstao i zabeležio rezultata ne ponos budućih generacija – naglasio je Šoštar.
Recenzent, doajen sportskog novinarstva Srbije i Jugoslavije Vladeta Nedeljković je istakao da je monografija kapitalno delo sportske publicistike u Srbiji:
– Svima koji su na bilo koji način pomenuti u ovoj izvanrednoj knjizi i po sadržaju ali i izgledu, Sportski savez Srbije je odao zasluženo priznanje jer su dali veliki doprinos razvoju našeg sporta. Ovom knjigom možemo da se ponosimo pred svetom.
Ugledne zvanice pozdravio je i državni sekretar za sport Predrag Peruničić naglasivši da je Sportski savez Srbije jedan od stubova srpskog sporta i izuzetan partner Ministarstvu omladine i sporta Srbije, dok je predsednik SOFK Srbije od 1977. do 1981. Svetozar Mijailović govoreći o značaju monografije posebno naglasio:
– Nas malo starije će podsetiti, a one mlađe podučiti i obavestiti kako se nekada generacije u sportu živele, takmičile i snalazile jer je svaka radila u nekim različtim vremenima i okolnostima i nosila se sa drugojačijim problemima. Kako je recezent uvaženi Vladeta Nedeljković lepo primetio, važno je da autori ne stanu. Ostalo je još mnogo materijala i dokumenata o ljudima i događajima koji su obeležili bezmalo sedam decenija srpskog sporta i sugurno imaju mesta u nekoj novoj knjizi.
Predstavljanju su prisustvovali autor Dejan Stevović (Živko Baljkas je bio službeno sprečen jer je izveštač sa Univerzijade), Jasminko Pozderac direktor Zavoda za sport i medicinu sporta, dr Dane Korica generalni sekretar Sportskog saveza Srbije, nekadašnji predsednici i generalni sekretari SOFK Srbije, ugledni sportisti, veterani, sportski radnici, predstavnici Ministarstva omladine i sporta Srbije, OKS, Sprtskog saveza Beograda, Sekretarijata za sport i omladinu Beograda i druge ugledne zvanice.
Fiskulturni sportski odbor Srbije (FISOS) formiran je 2. decembra 1945. i prvi predsednik bio je Vladimir Dedijer. Već u proleće 1946. odbor je promenio ime u Fiskulturni savez Srbije, a novi predsednik bio je Nemanja Marković. Ime je ponovo promenio 1952. u Sportski savez Srbije i već 1954. imao je 22 granska saveza u članstvu. Savez organizacija za fizičku kulturu (SOFK) postao je 1961. Od juna 1992. je Sportski savez Srbije i prvi predsednik bio je Goran Aleksić.
Od 1945. do 2013. srpskim sportom rukovodilo je 18 predsednika i 12 generalnih sekretara. Sportski savez Srbije je trenutno najveća nevladina sportska organizcaija na Balkanu sa 196 članova, granskih sportskih saveza, oppštinskih sportskih saveza i organizacija.
U monografiji je predstavljen srpski sport do Prvog svetskog rata, između dva rata, u Drugom svetskom ratu, posle Drugog svetskog rata od 1946. do 1992. i sport posle raspada SFRJ.
Posebno je statistički obrađen period sporta u samostalnoj Srbije od 2006. do 2013. i nabrojane su po godinama medalje srpskih sportista. U knjizi su objavljena i imena svih dobitnika „Majske nagrade“ i „Specijanih priznanja“, a posebnom poglavlju pobrojana su velika imena srpskog sporta i statistički pregledno prikazani svi trofeji u olimpijskim sportovima. Posebnu celinu monografije čini spisak svih članova Sportskog saveza Srbije.
Knjigu je izdao Sportski savez Srbije, dizajn i pripremu uradio je Studio „Platinum“, a štampao je D.o.o Dragić iz Zrenjanina. Knjiga ima 255 strana, bogato je ilustrovana. Tiraž je 1.000 primeraka.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE , Ligeti pobednik veleslaloma u Adelbodenu