kuglanje uo kss 2KUGLANJE
Srbija sačuvala mesto u svetskom vrhu

Izveštaji selektora Miloša Ponjavića (seniori), Mirka Čukvasa (seniorke), Dragana Fatovića (kadeti) i Ljubomira Štetina (kadetkinje) sa Šampionata sveta (seniorski i kadetski) u Zalaegersegu u maju ove godine usvojeni su na sednici Upravnog odbora Kuglaškog saveza Srbije u Vrabsu.
Predsednik Uroš Dragojlović čestitao je seniorima na bronzanoj medalji (posle zlatnih 2009. i 2011), svetskom rekordu od 3.974 čunja (koji su dan kasnije u finalu Mađari popravili na 4.012 čunjeva) a dvojica kuglaša Vilmoš Zavarko (710) i Robert Ernješi (702) ponovo su se našli u klubu 700, kao i mladim kuglašima i kuglašicama koji su učešće završila sa četiri medalje – srebrom Vesne Boškov (pojednačno – klasik) i Alena Kujundžića (pojednačno –sprint) i dve bronze: ženske reprezentacije u kojoj su bile Hermina Lukač, Vesna Boškov, Sanela Milosav, Katarina Ljubenković i Angela Zolnai i Davida Lainščaka (pojedinačno – sprint).
– Najvažnije je da smo sačuvali mesto u svetskom vrhu, ali i da smo dobili novu talentovanu generaciju – naglasio je Dragojlović.- Izveštaju realno oslikavaju ovo što se dešavalo u Zalaegersegu ali iz njih moraju da se izvuku i neke pouke.
Usvojene su propozcije za takmičarsku 2013 – 2014. i izvučeni su i startni brojevi za Super ligu Srbije – kuglaši: 1. Banat Zrenjanin, 2. Beograd, 3. Senta Visa prom, 4. Vodovod Kragujevac, 5. Car Lazar Kruševac, 6. Crvena zvezda, 7. Partizan, 8. Kordun Kljajićevo, 9. Metalac Gornji Milanovac, 10. Niš put, kuglašice: 1. Kristal Zrenjanin, 2. Apatin, 3. SPC Vojdvina, 4. Rudar Kostolac, 5. Srem Ruma, 6. Banat Zrenjanin, 7. Vrbas Dana, 8. Džambo invest Novi Sad, 9. Pionir Subotica, 10. Jedinstvo Novi Bečej.
Super lige počinje 7. i 8. septembra i u prvom kolu za kuglaše novajlije gostuju -. Kordun kod Sente Visa prom, što je i vojvođanski derbi, a Vodovodu u Kragujevcu dolazi Partizan. Šampion Beograd dočekuje Metalac na Banjici. U ostalim susretima sastaće se Banat – Niš put i Car Lazar – Crvena zvezda.
Kod kuglašica u prvom kolu šampion Pionir u derbiju dočekuje Apatin, novajliji Rudaru dolazi na megdan Vrbas Dana a drugi novajlija gostuje Sremu. U ostalim mečevima sastaće se Kristal – Jedinstvo i SPC Vojvodina – Džambo invest.
Jesenji deo šampionata završiće se 16. i 17. novembra, prolećni će početi 23. i 24. novembra a završetak šampionata je 29. marta iduće godine.
Srpsko reprezentativno kuglanje u 2014. biće na svetskim ispitima u maju u Brnu gde će se odigrati svetsko kadetsko i juniorsko prvenstvo (7 – 17. maj) i potom od 18. do 25. maja pojedinačni seniorski Svetski kup.
Srbija će biti domaćin kampa Međunarodne kuglaške federacije FIK NBC u Vrbasu od 4. do 10. avgusta. Učestvovaće blizu 30 talenata iz Slovenije, Hrvatska, Slovačke, Češke i Srbije.
Članovi UO KSS su jednoglasno prihvatili predlog Disciplinske komisije KSS da se kuglašu Poleta PB iz Sombora Zdenku Pavlicu ne usvoji molba da mu se zamrzne kazna od godinu dana zabrane bavljenja kuglaškim sportom zbog odlaska u inostranstvo. Pavlic je kažnjen zbog nesportskog ponašanja i vređanja službenih lica na pojedinačanom Šampionatu Srbije u Apatinu u aprilu. U tom trenutku bio je i pod kaznom od šest meseci Kuglaškog saveza Vojvodine.
Klub Polet PB je pod suspenzijom do izmirenja troškova proisteklih iz postupka vođenog protiv Zdenka Pavlica.

Povezana vest:  III BOSS STORE BEOGRAD MASTERS GOLF TURNIR