Linden Dzons na prvom treninghu u Rinju

Vraćanje softbola uvećalo bi vrednost Olimpijskih igara

Predsednik Međunarodne softbol federacije Don Porter rekao je danas da bi vraćanje tog sporta u olimpijski program uvećalo vrednost Igara i pružilo priliku mladim ženama širom sveta da ostvare svoje sportske snove. Međunarodni olimpijski komitet (MOK) će 8. septembra u Buenos Ajresu odlučiti koji sport će uvrstiti u program za Olimpijske igre 2020. godine.
Međunarodne federacije softbola i bejzbola su se udružile i zajedničkom kampanjom pokušavaju da ubede MOK da ih uvrsti na Igre. U konkurenciji su još rvanje i skvoš.
Softbol se prvi put igrao na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine. Selekcija SAD osvojila je tada zlatnu medalju, zatim 2000. godine u Sidneju i četiri godine kasnije u Atini.
Reprezentacija Japana je pobedom nad SAD u finalu Igara 2008. godine u Pekingu osvojila zlatnu medalju i to je bilo poslednji put da se softbol igrao na Olimpijskim igrama, nakon što je MOK 2005. Godine odlučio da izbaci softbol i bejzbol iz takmičarskog programa.
Porter je rekao da je, posle te odluke MOK-a, dobio stotine imejlova od devojčica i žena širom sveta koje su izrazile tugu i razočaranje što su izgubile priliku da se jednog dana takmiče na Olimpijskim igrama.
-Svi koji su imali i imaju veze sa softbolom i bejzbolom žele da se vratimo na Olimpijske igre. To je za nas najvažnije. Shvatamo ekonomske probleme, ali trebalo bi svi da pročitaju te imejlove, držim ih na stolu. Zbog toga ne smemo da odustanemo – rekao je on.
Porter je prvobitno bio protiv ideje da se udruže softbol i bejzbol, ali je promenio mišljenje posle razgovora s čelnicima MOK, koji su mu rekli da bi to bilo dobro.
-Softbol je sport koji se igra širom sveta. Bejzbol i softbol igra preko 50 miliona dečaka, devojčica, muškaraca i žena. Kada smo udruženi, mi smo najbrojniji sportovi, a nismo u olimpijskom programu – rekao je Porter.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Ženski superveleslalom u Val D'Izeru