maric sah 1

EP U ŠAHU ZA ŽENE 2013

Marić: Sve spremno za EP u šahu za žene

Ministarka omladine i sporta i predsednica organizacionog odbora 14. pojedinačnog prvenstva Evrope za žene u šahu, velemajstor Alisa Marić, obišla je danas „Grand Ballroom“, salu u kojoj će se od 22. jula do 4. avgusta održati ovo takmičenje.
Mimistraka se uverila da je sve spremno za jedan ovako veliki sportski događaj i istakla da je veoma ponosna što se on odigrava upravo u Srbiji.
-Naša zemlja već se pokazala kao dobar domaćin i drago mi je što je Šahovski savez Srbije smogao snage da se prihvati organizacije ovako velikog događaja. Činjenica da će se takmičiti 168 šahistkinja iz 55 zemalja, što predstavlja dosadašnji rekord, pravi je podvig za našu državu i prilika da naše učesnice oprobaju svoje znanje igrajući sa najboljima – rekla je ministarka Marić.
Najveći turnir za šahistkinje Starog kontinenta jedno je od pet najvažnijih šampionata iz zvaničnog kalendara Evropske šahovske unije (ECU), a 14 najuspešnijih učesnica sa prvenstva plasiraće se direktno na Svetski šampionat za žene.
Ministarstvo omladine i sporta Srbije izdvojilo je devet miliona dinara za organizaciju ove manifestacije, za koju su direktno zaduženi Šahovski savez Srbije i Centar za razvoj šaha iz Beograda, pod pokroviteljstvom Evropske šahovske unije. Grad Beograd takođe je pružio finansijsku i organizacionu pomoć.
Odluku da se ovaj značajan sportski događaj dodeli Šahovskom savezu Srbije i gradu Beogradu doneo je predsednik ECU Silvio Danailov. 
Na prvenstvu će učestvovati više od 160 šahistkinja iz 40 nacionalnih federacija, što predstavlja rekordan broj takmičarki. Titulu prvakinje kontinenta brani Ruskinja Valentina Gunina.

Povezana vest:  Kultura navijanja – sport ili više od sporta