sah otvaranje
EP U ŠAHU ZA ŽENE 2013
Ministarka Alisa Marić otvorila pojedinačno prvenstvo Evrope
 
Ministarka omladine i sporta prof. dr Alisa Marić je otvorila 14. pojedinačno prvenstvo Evrope za žene u šahu, u “Grand Ballroom” sali beogradskog hotela Metropol, koji će trajati do 4. avgusta 2013. godine. Ovaj prestižni sportski događaj jedan je od pet najvažnijih šampionata iz zvaničnog kalendara Evropske šahovske unije, a 14 najuspešnijih učesnica sa prvenstva plasiraće se direktno na Svetski šampionat za žene.
– Srbija neguje tradiciju šaha. Ponosni sm ona to da skoro svi poznaju ili igraju šah. U Srbiji se šahisti visoko cene kao sportisti vrhunskog umeća. U ovom divnom prostoru, radujemo se velikom takmičenju – Evropskom Pojedinačnom prvenstvu za šahistkinje, događaju kojiće oživeti šahovsku Srbiju! – poručila je ministarka.
Prva dama srpskog sporta, koja je i predsednica organizacionog odbora ovogodišnjeg turnira  zahvalila se Evropskoj Šahovskoj Uniji na poverenju i ukazanoj prilici. 
-Čestitala bih Šahovskom Savezu Srbije na velikim naporima uloženim u organizaciju. Posebno se zahvaljujem predsedniku Evropske šahovske unije Silviju Danailovu, na podršci ovom projektu-rekla je ona i poručila da najbolja takmičarka pobedi.
Za organizaciju ovog takmičenja na kome učestvuje 168 šahistkinja iz 35 nacionalnih federacija, što je rekordan broj takmičarki, Ministarstvo omladine i sporta izdvojilo je devet miliona dinara. 
Oganizatori prvenstva su Šahovski savez Srbije i “Centar za razvoj šaha” iz Beograda, pod pokroviteljstvom Evropske šahovske unije. Grad Beograd takođe je pružio finansijsku i organizacionu pomoć.
Odluku da se ova značajna sportska manifestacija dodeli Šahovskom savezu Srbije i gradu Beogradu doneo je predsednik Evropske šahovske unije (ECU) Silvio Danailov, koji se na otvaranju turnira prisutnima obratio na srpskom jeziku.
-Poželeo bih sreću svim učesnicama turnira i zahvalio se Ministarstvu omladine i sporta i organizatorima na dobro pripremljenom turniru- rekao je on i dodao da se u prestonici Srbije, Beogradu koji je sedište Evropske šahovske unije oseća kao kod kuće. 
Himnu Srbije na otvaranju izvela je Ana Kovačević, stipendistkinja Fonda za mlade talente, čija je predsednica ministarka Alisa Marić.
 
FOTO: ATA Images
sah otvaranje 1
Povezana vest:  Beograd domaćin najjačeg šahovskog turnira u Evropi ove godine