Trka 4 elementsTRKA „4 ELEMENTS“ NA VLASINI
 
Jedno od najkompleksnijih i najatraktivnijih sportskih takmičenja u prirodi – „4 elements“ trka koju podržava voda Rosa održaće se sutra, 09. avgusta na Vlasini, koja je zbog svojih izvanrednih prirodnih lepota idealno odredište za aktivan odmor ali i raznovrsna sportska takmičenja i aktivnosti. Ono što ovu trku čini jedinstvenom u Evropi, a jednom od tri koje postoje u svetu, jeste nadmetanje u različitim sportovima. Naime, trka je štafetnog tipa a timove čine kajakaš, plivač, biciklista, trkač i pilot – paraglajder koji tako spajaju četiri elementa: vodu, zemlju, vazduh i vatru koja predstavlja uloženi napor svakog takmičara.
Prvi u trku kreću kajakaši, i veslaju 12 km kada ih dočekuju plivači koji će preplivati narednih 5km uz dodatnih 500m trčanja. Nastavljaju biciklisti mauntinbajkeri pred kojima je ruta od 44km. Posle njih nastupaju brdski trkači koje čeka izazov od 10km do vrha Vlasine gde nastupaju piloti-paraglajderisti koji preletanjem poslednjih 10 kilometara zatvaraju trku i sleću na stadion uz jezero.
Krajem meseca, Vlasina će takođe biti centar raznovrsnih sportskih i rekreativnih aktivnosti. Od 22 -25.08. ovde će se održati i Rosa kamp orijentiringa i planinarenja za decu, dok će u septembru, od 21 – 22.09. biti održano i Rosa državno prvenstvo u orijentiringu.
Kako bi Vlasina postala što atraktivnija turistička destinacija, kancelarija Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji i Coca-Cola sistem su pre dve godine započeli projekat koji ima za cilj promociju i razvoj ekoturizma ovog kraja. U okviru projekta „Promocija ekoturizma i zaštite životne sredine Vlasinskog jezera“ kreirana marketinška strategija i vizuelni identitet jezera, izrađen promotivni i edukativni materijal, izrađena turistička infrastruktura, odmorišta sa parkinzima, infobilbordi, igrališta za decu, platforma za posmatranje ptica i obeleženo oko 100 kilometara pešačkih i biciklističkih staza.
Povezana vest:  SNUKER, Karteru dijagnostikovan rak pluća