cz trece mesto u super ligi 2011 2012KUGLANJE
Crvena zvezda u subotu slavi 60. rođendan

Kuglaški klub Crvena zvezda u subotu 7. septembra prigodnim turnirom na kuglani na Banjici obeležiće 60 gdina uspešnog rada.
Učestvovaće , uz domaćina Crvenu zvezdu i Car Lazar iz Kruševca, Makpetrol iz Skoplja i Borac iz Banjaluke. Početak turnira je u 10 časova. Na prigodnoj svečanosti po završetku podeliće se zahvalnice i priznanja kuglašima, sportskim radnicima i prijateljima ovog kluba povodom velikog jubileja.
– Crvena zvezda je osnovana 1953. i uspela je, zahvaljujući pre svega velikom entuzijazmu da opstane često i u veoma teškim okolnostima – kaže sadašnji predsenik, dugogodišnji provotimac Miroslav Macura.- Kuriozitet je da nikada nije imala svoju kuglanu, uvek je bila domaćin ili u Đušinoj, ili na Tašmajdanu, kasnije u Rakovici i sada na Banjici. Ipak dala je nekoliko reprezentativaca Jugoslavije a često su njeni igrači bili okosnica selekcija Srbije. Na prvom Šampionatu sveta u kuglanju u Beogradu 1953. kuglaš Crvene zvezde Dušan Denić, kasnije i dugogodišnji predsednik, bio je član reprezentcije Jugslavije koja je osvajila zlatnu medalju. Na Šampionatu sveta u Minhenu 1986. iz Crvene zvezde u reprezentaciji Jugoslavije koja je osvojila bronzanu medalju bio je Duje Puharić, koji je u kombinaciji bio naujspešniji jugoslovenski igrač plasiravši se na osmo mesto.
Crvena zvezda je 1985. u Skoplju osvojila šampionsku titulu na Prvenstvu Jugoslavije – narodni način i to je jedan od najvećih uspeha srpskog i beogradskog kuglanja. U tom timu igrali su Duje Puharić. Jezdimir Stanimirović, Stanko Polić, Petar Knežević, Dragan Mandić, Zoki Miladinović, Ivo Muslim, Zoran Dragović, Nikola Vujić, Milan Milovanović, Vladimir Grbić…
U SRJ, crveno beli su bili prvi šampioni 1992. a titulu su osvajali ukupno šest puta (1992, 1993, 1999, 2002, 2003. i 2004). U prvoj šampionskoj selekciji igrali su Dušan Ajduković, Dragan Trkulja, Nenad Sekulić, Jovica i Dragi Štikovac, Predrag Sopko, Zoran Golubović, Jezdimir Stanimirović, Svetozar Čolak…
Prvi predsednik i osnivač Crvene zvezde bio je Petar Trikić, koji je proglašen i za počasnog predsednika kluba. Velike uspeh crveno – beli su beležili i za vreme predsednikovanja legendarnog košarkaša OKK Beograda Ljubiše Buše Stankovića. Kroz klub su prošli, kao igrači ili sportski radnici, Mile Milinković, Miki Gaus (dugodišnji sekretar), Velibor Velja Belević, Nikola Kosavac, Ljuba Marinković, Uroš Prentović, Andrija Pantović, Rade Stojić, Rade Isakov, Slobodan Pavlović, Ivica Čačić, Jovan Calić, Ljubo Vrdoljačić, Božo Klarić, Aleksandar Janković, braća Nikola, Dragan i Mića Vujić, Dragan Anđelić, Vladimir Kosavac, Dragan Nenadović, Srba Stanković, Jovan Margetić, Dragan Rodić, Stevan Alavanja, Stefan Popović, Goran Vekić, Petar Miščević, Tibor Sel, Dušan Ilić, Novak Obradović, Nikola Matijaš, Đorđe Đermanović…
Najveći međunarodni uspeh Crvene zvezde je četvrto mesto u kupu Evrope 1998. u Klagenfurtu u Austriji.
Crvena zvezda je u sezoni 2011 – 2012. bila treća u šampionatu, a u godini jubileja u sezoni 2012- 2013. sedma. Veteranska ekipa Crvene zvezde Miroslav Macura, Milan Ostojić i Branko Jovanović postala je ove sezone vicešampion Srbije.
Mladi kuglaši Crvene zvezde su svom klubu za rođendan ove godine poklonili pregršt trofeja: Kovačić je pobedio u junirskom Svetskom kupu a postao je seniorski šampion Srbije u kombinaciji, dok je Kujundžić osvojio srebrnu medalju u sprintu na kadetskom Prvenstvu sveta u Zalagersegu. Kujundžić i Kovačić su postali juniorski vicešampioni Srbije u tandemu.
Igor Kovačić je, iako još junior, sa seniorskom reprezentacijom Srbije ove godine osvojio bronzu na SP u Zalaegersegu, a prošle godine je osvojio juniorsko ekipno svetsko zlato. Ima i svetsko zlato u tandemu sa Kovačem kao i pojednačnu bronzu u sprintu sa SP 2011. i dve godine za redom je najbolji kadet i junior SD Crvena zvezda.
Poslednjih godina Crvena zvezda je igrala sa timom sastavljenim od mladosti i iskustva, sa omladincima Igorom Kovačićem, Vladom Jevtićem, Alenom Kunidžićem, Ivanom Anđelkovićem i standarnim prvotimcima Jovanom Keričkim, Ljubišom Suzićem, Miroslavom Macurom, Draganom Vukelićem, Bobanom Maksimovićem, Ilijom Kornjačom, Milosavljevićem…Novu sezonu dočekuje sa dva pojačanja, Sašom Juhasom, seniorskim šampionom Srbije 2012. i juniorskim reprezentativcem Bojanom Kličarićem.

Povezana vest:  Higl i Čavić najuspešniji u 2009.