paraglajding vrsacLET SA VRŠAČKE KULE NA NOVČIĆ

Predstojećeg vikenda, 21. i 22. septembra 2013. godine u Vršcu se održava takmičenje za Svetski kup i Predevropsko prvenstvo u preciznom sletanju paraglajderom. Ujedno ovo će biti i Državno prvenstvo Srbije i Vršac Open – otvoreno međunarodno takmičenje koje se petu godinu za redom održava u ovom gradu. Svečano otvaranje takmičenja zakazano je za petak, 20. septembar u 15 časova u centru Vršca, a naredna dva dana takmičari će se nadmetati za titulu najboljih u šest letačkih serija.
Piloti će poletati sa Vršačke kule, sa nadmorske visine od blizu 400 metara, a cilj je u podnožju, pored akademije SMATSA, što čini visinsku razliku od 310 m. Takmičari treba da budu što precizniji i sa te visine slete na cilj koji je prečnika svega 2 cm.
Na takmičenju će učestvovati oko 80 takmičara iz Nemačke, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Mađarske, Češke, Turske, Litvanije, Velike Britanije, Bugarske, Japana, Indonezije, Malezije i Albanije.
Srbiju će predstavljati 10 pilota paraglajdera među kojima su neki od najboljih takmičara ne samo u našoj zemlji već i u svetu. Nastupiće cela reprezentacija u sastavu: Goran Đurković, Milica Marinković, Jovan Novak, Slobodan Maletić, Dragan Popov i Darko Pantić, koja je na nedavno završenom Svetskom prvenstvu u preciznom sletanju paraglajderom osvojila bronzu.
Goran Đurković, aktuelni državni prvak i nosilac tri Zlatna orla (najviša nagrada u domaćem sportskom vazduhoplovstvu) takođe je i pobednik Svetskih vazduhoplovnih igara u Torinu iz 2009. godine. Milica Marinković je trenutno prva u generalnom plasmanu Svetskog kupa, Tamara Kostić na istoj listi drži drugo mesto, dok je Jovan Novak četvrtorangirani. Darko Pantić je na poslednjem Svetskom prvenstvu zauzeo poziciju broj devet.
Organizatori predstojećeg takmičenja u Vršcu su Vazduhoplovni savez Srbije, Sportski paraglajding klub „Berkut“ iz Vršca i opština Vršac.
Predevropsko prvenstvo je vrsta test takmičenja pred 2014. godinu kada se u Vršcu održava Evropsko prvenstvo u preciznom sletanju paraglajderom.

Povezana vest:  Sportisti upozoreni da ne jedu na ulicama Gvadalahare