nenad borovcanin

Borovčanin: Cilj je nova mapa sportske infrastrukture

Državni sekretar u ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin rekao je danas da je izuzetno važno da se u Srbiji napravi nova mapa sportske infrastrukture, po ugledu na najrazvijenije evropske zemlje.
Borovčanin, koji trenutno boravi u poseti Londonu, razgovarao je sa zvaničnicima kompanije Mejs na temu investiranja i izgradnje Nacionalng stadiona u Srbiji, što bi Srbiji omogućilo da bude jedan od domaćina Evropskog prvenstva u fudbalu 2020. godine.
-Srbiji je neophodno, pre svega, da restruktuira kompletnu sportsku infrastrukturu, mislim na sportske stadione, hale, dvorane, školske sale, kako bismo imali osnovni preduslov da se deca i mladi bave sportom, ali isto tako i da bi vrhunski sport imao mogućnost da tržišno participira u evropskom sportu – izjavio je Borovčanin.
On je konstatovao da se sada, u 21. veku, u Evropi grade stadioni i hale pete generacije, dok su naši na nivou prve ili druge.
-To znači da je sam način gradnje jako staromodan i da su sredstva koja su se ulagala prethodnih godina ulagana bez kvalitetne ekspertize. Mislim da je sada momenat da stvaramo novi ambijent, da se pre svega može ulagati u srpski sport, da se može naći zajednički interes sa velikim investitorima, kako bi se pravili, ne samo sportski kompleksi, nego i sve ono oko njih, što ima u Evropi, šoping molovi, restorani, parkovi sa biciklističkim stazama. To može biti osnovni povod da se neki delovi grada podignu na viši nivo i da sama gradnja na tim pozicijama dobije neku vrednost – naveo je Borovčanin.
Prema njegovim rečima potrebno je iskoristiti sve mogucnosti kako bi se napravila platforma za ulaganje u sportsku infrastrukturu u Srbiji.
-Ja sam ovde u Londonu razgovarao sa gospodinom Alanom Vilbijem, koji je jedan od vodećih eksperata u oblasti sportske infrastrukture, čiji projekti sami govore o njemu, Olimpijski i paraolimpijski grad u Londonu, stadioni u Južnoj Africi, stadioni Porta, Mančester Sitija, Nacionalna arena u Budimpešti…Svakako, priča o Nacionalnom stadionu je mnogo velika, moramo da uključimo mnogo visokih zvaničnika, ne samo iz oblasti sporta, nego iz ekonomija i infrastrukture, kako bi takav projekat mogao da se realizuje, ali kasnije bude i model za manje projekte širom Srbije, a sev sa ciljem revitalizacije kompletne sportske infrastrukture – zaključio je Borovčanin.

Povezana vest:  Milutinoviću i Ivkoviću „Specijalna priznanja" Sportskog saveza Srbije