SKUP BEOGRAD NEDOSTAJE KAPITEN ANTALKUGLANJE
Četiri srpska tima na evrpskim ispitima

Od srede 2. oktobra do nedelje 6. oktobra, četiri srpska kluba biće na evropskim ispitima: kuglašice Pionira i kuglaši Beograda, Metalca iz Gornjeg Milanovca i Poleta PB iz Sombora!
U najjačem takmičenju Svetskom kupu (Kupu šampiona) gde igraju nacionalni prvci, u Apatinu igraće u ženskoj konkurenciji subotički Pionir i u muškoj Beograd. Ženski turnir ima devet ekipa od toga su se šest prijavile za Ligu šampiona: Fojt Sent Pelten (Austrija), Kozara Gradiška (BiH), Zagreb Zabok (Hrvatska), Slavija Prag (Češka), Zalaegerseg (Mađarska), Celje (Slovenija), Tatran (Slovačka), Viktorija Bamberg (Nemačka) i Pionir.
Muški turnir okupiće 15 selekcija, čak 13 se prijavilo za Ligu šampiona, a mesta ima za sedam: Fojt Sent Pelten (Austrija), Sloboda Tuzla (BiH), Zaprešić (Hrvatska), Primator Nahod (Čška), Tartu (Estonija), Strazbur (Francuska), Rot vajs (Nemačka), Zalaegerseg (Mađarska), Rabotnički Skoplje (Makedonija), Alfa Vektor (Poljska), Tarnovo Podgorne (Češka), Olimpija Jaši (Rumunija), Konstruktor Maribor (Slovenja), Sport Podbrezova (Slovačka) i Beograd.
Učestvovaće pet od šest ekipa koje su lane bile na podijumu – u ženskoj konkurnciji sve tri Celje, Pionir Subotica i Viktorija iz Bamberga a u muškoj nedostaje pobednik Segedin, a igraće Fojt Sent Pelten i Sport. Ove godine Segedin igra u Kupu Evrope, kao mađarski vicešampion. Beograd je lane bio osmi, ali se kvalifikovao za Ligu šampiona i potom osvojio treće mesto! Pionir je u LŠ lane bio četvrti.
Uz najjače srpske timove Pionir i Beograda koji daju i najviše kuglašica i kuglaša za reprezentaciju (Zorica Barać, Livia Santo, Renata Vilov, Nevenka Joković, Daniel Teša, Čongor Baranj, Goran Ostojić, Arpad Antal) u timu slovačkog šampiona Sporta, koga trenira srpski selektor Miloš Ponjavič igraće tri srpska reprezentativca, svetski rekorder Vilmoš Zavarko, kapiten srpske reprezentacije Jovan Ćalić i seniorski šampion i dvostruki vicešampion sveta prošle godine Robert Ernješi.
Ostala dva međunarodna kupa, Kup Evrope i Kup NBC federacije odigraće su u Augzburgu u Nemačkoj. U Kupu Evrope u kome igraju nacionalni vicešampioni Srbija neće imati predstavnke jer su odustali Jedinstvo iz Novog Bečeja u ženskoj i Senta Visa prom u muškoj konkurenciji. Prijavljeno je deset ženskih selecija i 11 muških. Prošle godine u Apatinu u Kupu Evrope prva tri mesta kod kuglašica pripala su Zagreb Zaboku, Ferencvarošu (Mađarska) i Petrolulu iz Plošetija (Rumunij), dok je novobečejsko Jedinstvo bilo četvrto. U muškoj konkurenciji pobedio je Zalaegerseg, druga je bila Viktorija iz Bamberga a treći Veseli Nojkiršen iz Austrije. Senta Visa prom je bila četvrta. Pet ekipa iz ovog takmičenje moći će da učestvuje u Ligi šampiona.
U najamasovnijem takmičenju Kupu NBC federacije u kome igraju pobednici nacionalnih kupova i trećeplasirane ekipe iz liga, prijavljeno je 15 ženskih i 25 muških timova. Po tri najbolje od onih koje su se prijavile igraće Ligu šampiona.
Srbija nema predstavnike u ženskoj konkurenciji (odustali su Kristal iz Zrenjanina – treći u ligi i Apatin – finalista kupa) dok će u muškoj konkurnciji igrati Metalac iz Gornjeg Milanovca (treći u ligi) i Polet PB iz Sombora (treći u kupu). Prošle godine na muškom turniru u Banjaluci Partizan je osvojio izvanredno drugo mesto.
U Apatinu, domaćin najboljim kuglašicama i kuglašima sveta je Sportski savez Apatina uz podršku društveno sportskih organizacija i opštine na izvanrednoj kuglani sa osam staza u Banji Junaković.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Von od FIS-a traži da joj dopusti trkanje s muškarcima