modelarstvoModelarski vikendi

Proteklog vikenda modelari su se sastali na tradicionalnom takmičenju, 46. po redu Memorijalu Đorđe Žigić, ujedno i takmičenju u Svetskom kupu. U organizaciji Aerokluba „Franjo Kluz“ iz Zemuna, na terenu Aradac kod Zrenjanina, u subotu 12. oktobra okupilo se preko 40 takmičara iz Slovenije, Poljske, Mađarske, Hrvatske, BiH, Bugarske i Srbije koji su se takmičili u klasama F1A, F1B i F1C.
U klasi F1A od ukupno 17 takmičara, prvo mesto je osvojio Miloš Borđoški iz AK „Zrenjanin“. Identičan broj bodova sa njim imao je Slavko Savić iz AK „Nova Pazova“, do dodatnog leta u kome je bio bolji Miloš Borđoški i time je Slavko zauzeo drugu poziciju. Treće mesto je osvojio slovenački takmičar Jernej Jurhar. U klasi F1B nakon izvedenih sedam serija, tri takmičara su imala isti broj bodova. Izvedena je dodatna serija tzv. flaj of, nakon čega je situacija opet bila ista. Po izvođenju druge dodatne serije, prva tri plasirana takmičara su se pozicionirala tako da je Svetozar Gostojić iz AK „Zrenjanin“ osvojio prvo mesto, Bojan Gostojić iz istog kluba drugo mesto i treće mesto takmičar iz Poljske Stanislav Skibicki. U klasi F1C, drugu poziciju je zauzeo Dragan Lakić iz AK „Ving“ iz Beograda, iza prvoplasiranogtakmičara iz Slovenije i ispred trećeplasiranog takmičara iz Hrvatske.
Juniori su se takmičili u klasama F1A i F1B. Od naših takmičara, drugo mesto u klasi F1A osvojio je Marko Gavrilović iz AK „Trstenik“, a u klasi F1B prvo mesto Bojan Gostojić iz AK „Zrenjanin“ i treće mesto Filip Marković iz AK „Franjo Kluz“ iz Zemuna.
Predstojećeg vikenda završava se sezona domaćih takmičenja za raketne modelare. Državno prvenstvo u kategorijama S1B/2 i S5C/2 za seniore održaće se u subotu 19. oktobra u Banatskom Karlovcu na sportskom aerodromu „Alibunar“ u organizaciji Aerokluba „Franjo Kluz“ iz Zemuna.
Istovremeno, na istom mestu i u isto vreme biće održano 4. kolo Juniorskog kupa Srbije u kategorijama S3A/2 i S6A/2 u organizaciji AK „Mihailo Petrović“ iz Banatskog Karlovca, nakon čega će biti proglašeni pobednici Juniorskog kupa za 2013. godinu.
Prema programu Državnog prvenstva, predviđeno je da se nakon predaje i overe modela, u 08:30 časova startuje sa takmičenjem u kategoriji S1B, a kategorija S5C dolazi na red u 12:00 časova. Proglašenje pobednika je planirano nakon 15:00 časova. Takmičenje u okviru Juniorskog kupa počinje od 09:00 časova i trajaće do 16:00 časova, kada sledi proglašenje najboljih.

Povezana vest:  Više od 100 ljubitelja CrossFit-a učestvovalo na prvom „X-Challenge“ treningu