Udovicic - trka za zivotUdovičić otvorio „Trku za život“ na stadionu Zvezde

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić označio je danas na stadionu Crvene zvezde početak „Trke za život“, simultane štafetne trke koja se istovremeno održava u 67 zemalja sveta, prvi put u Srbiji.
Trka ima za cilj da skrene pažnju javnosti da u svetu postoji veliki broj dece koja umiru pre nego što napune pet godina i to od bolesti koje se mogu sprečiti.
-Danas se nalazimo na stadionu koji je dao velike šampione, sportiste i ljude. Nadam se da će neko to postati od vas. Dete ne sme da ostane uskraćeno za ljubav, sreću i neometan razvoj, a mi smo tu da im pomognemo. Nadam se da će biti još ovakvih manifestacija – rekao je Udovičić.
Na ovoj globalnoj sportskoj manifestaciji učestvuje više od 50.000 dece uzrasta od 11 do 13 godina. U svakoj zemlji deca štafetno trče ukupnu dužinu maratona od 42.195 metara, sa željom da skrenu pažnju javnosti na činjenicu da u svetu svakih pet sekundi jedno dete umre od bolesti koje se mogu sprečiti.
-Marakana i Crvena zvezda su kuća sve srpske dece, resursi koje imamo treba da budu iskorišćeni za decu. Marakana je takvo mesto, bavite se sportom i fizičkim aktivnostima – poručio je portparol fudbalskog kluba Crvena zvezda Marko Nikolovski.
Osim globalnog cilja, „Trka za život“ treba da skrene pažnju javnosti na konstantan rast broja dece koja imaju status siromašnih i evidentan porast korisnika socijalne pomoći u Srbiji.

Povezana vest:  KRIKET, EURO T20, Srbija u polufinalu