vanja udovicic profil okt 2013

Udovičić na Konferenciji o dopingu

Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić prisustvovaće konferenciji u Johanesburgu na kojoj će biti promenjen Svetski antidoping kodeks, saopštilo je danas to ministarstvo. Konferencija počinje danas i trajaće do 15. novembra, a novi Kodeks će biti obavezujući za sve zemlje. 
Ministri sporta svih država sveta, kako se navodi u saopštenju, odobriće izmene Kodeksa koji će važiti narednih četiri do pet godina. Pored predstavnika vlasti, na konferenciji će učestvovati predstavnici svih internacionalnih federacija, međunarodnog olimpijskog i paraolimpijskog komiteta, kao i organizatori velikih sportskih manifestacija. 
-Pored već postojećih osam povreda antidoping pravila, biće usvojene još dve povrede, od čega je najvažnije saučesništvo i zavera, zbog slučajeva Fuentes, Puerto i, pre svega, Lens Amstrong – navodi se u saopštenju Ministarstva omladine i sporta.
Novi Kodeks bi, takođe, trebalo da zaštiti sportiste koji svojim svedočenjima značajno doprinesu sprečavanju dopinga u sportu, a predloženo je i povećanje kazni na četiri godine za prvi prekršaj, kada se utvrdi da se radi o ozbiljnim prestupima. 

Povezana vest:  RAGBI 13, Crvena zvezda ponovo šampion Srbije

-Veruje se da će Kodeks time značajanije uticati na sportiste, jer se retko ko može vratiti aktivnom takmičenju nakon četiri godine – dodaje se u saopštenju. 
Lista zabranjenih supstanci će u novom Kodeksu ostati ista, a na Konferenciji će biti izabran i novi predsednik Svetske antidoping agencije. Sve izmene i kompletan prevod Kodeksa biće dostupni na sajtu Antdoping agencije do 20. decembra 2013. godine, a važiće od 1. januara 2015. godine. 

Povezana vest:  KUGLANJE, Beograd bolji od Crvene zvezde BN Bos