SPEC PRIZNANJA 1Milutinoviću i Ivkoviću „Specijalna priznanja“ Sportskog saveza Srbije

Proslavljeni treneri Velibor Bora Milutinović i Dušan Duda Ivković dobitnici su „Specijalnih priznanja“ Sportskog saveza Srbije koja su uručena na Skupštni Sportskog saveza Srbije u Domu Narodne skupštine Srbije u Beogradu.
Prizananja su uručili Vanja Udovičić ministar omladine i sporta Srbije, Aleksanadar Šoštar predsednik i Vladimir Batez generalni sekretar Sportskog saveza Srbije. U ime Bore Milutinovića „Specijalno priznanje“ primila je unuka Tara Milutinović.
Ovo je treći put da se dodeljuju „Specijalna priznanja“. Prvi dobitnici 2011. bili su Ivica Dačić i Novak Đoković, a prošle godine Jasna Šekarić i Bora Stanković.
Đorđa Višackog generalnog sekretara OKS, Dragana Atanasova zamenika ministra omladine i sporta, ugledne zvanice, predstavnike ambasada, istaknute stručnjake i sportiste, legende srpskog sporta koji su prisustvovali Skupštini Sportskog saveza Srbije pozdravio je Vanja Udovičić ministar omladine i sporta Srbije.
Velibor Bora Milutinović vodio je pet fudbalski selekcija na pet šampionata sveta i sa Pereirom je jedini stručnjak sa takvim balansom u karijeri u svetu: 1986. Meksiko, 1990. Kostariku, 1994. SAD, 1998. Nigeriju i 2002. Kinu, ukupno 312 utakmica. Igrao je za OFK Beograd i Partizan, a od inostranih klubova za Vintentur, Monako, Nicu…Trenirao je španske i italijanske klubove kao i ekipe iz Katara i UAR. Kao igrač 1971. je osvojio je zlato sa reprezentacijom Jugoslavije na MI u Izmiru. Sa OFK Beogradom ima kao igrač Kup maršala Tita 1966. Još dva brata Miloš i Milorad Milutinović ostavili su dobok trag u našem fubalu.
Dušan Ivković je kao košarkaški stručnjak sa reprezentacijom osvojio svetsko zlato 1990. i olimpijsko srebro 1988. kao i tri evropska zlata (1989, 1991, 1995). Sa klubovima je osvojio sve što se osvojiti može! Sa Partizanom je, na primer, 1979. osvojio prvenstvo, kup i Kup Koraća, a sa Olimpjakosom 1997. i 2012. grčko prvenstvo i Evro ligu.
– Moj posao je timski i u svim mojim uspesima veliki udeo imaju igrači, treneri, sportski radnici i prijatelji košarke sa kojima sam sarađivao i u klubovima a i u reprezentaciji – rekao je Dušan Ivković.- Posebno moram da istaknem zlatne generacije naše košarke sa kojima sam osvajao trofeje, da nije bilo njih ne bi bilo ni ovog priznanja.
U radnom delu sednice usvojene su jednoglasno izmene statuta Sportskog saveza Srbije koje su se odnosile na način kandidivanja i izbor predsednika i generalnog sekretara. Prisustvovalo su 102 od ukupnog skupštinskog tela koje broji 204 delegata. Za odlučivanje je bilo dovoljno prisustvo 68 delegata. Jednoglasno je za generalnog sekretara izabran proslavljeni odbojkaš Vladimir Batez koji je od ostavke dr Daneta Korice u oktobru vršio dužnost prvog operativca Sportskog saveza Srbije.
Dr Danetu Korici, koji je 13 godina bio generalni sekretar Sportskog saveza Srbije uručena je prigodna zahvalnica za, kako je istakao predsednik Akleksandar Šoštar, „izuzetan rad koji je utkan u razvoj i uspehe Sportskog saveza Srbije“. Dr Dane Korica ostaje u Sportskom savezu Srbije kao savetnik predsednika i u prigodnoj besedi zahvalio se delegatima, članovima Upravnog odbora i saradnicima na dosadašnjoj saradnji:
– Sportski savez Srboje je zauzeo mesto koje mu pripada u srpskom sportu i u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije, Olimpijskim komitetom Srbije i Zavodom za spor i medicinu sporta nastaviće da razvija i unapređuje naš sport čiji nas uspesi raduju ali i motivišu da nastavimo da radimo.
Vladimir Batez se zahvalio delegatima na poverenju i istakao:
– Veliku podršku i razumevanje imam i od predsednika Aleksandra Šoštara i doskorašnjeg generalnog sekretara dr Daneta Korice i siguran sma da ćemo svi zajedno, u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije i OKS uspešno raditi, kao i do sada, za dobrobit naših sportista, sportskih radnika, klubova i organizacija.
Usvojen je i izveštaj o radu između dve sednice Skupštine Sportskog saveza Srbije. Istaknuto je da je najveća nevladina organizacija na Balkanu, Sportski savez Srbije pomogla klubovima da uspešno završe evidencione prijave Ministarstvu omladine i sporta Srbije, održano je nekoliko veoma uspelih akcija „Šta treniraš“, predstavnici Sportskog saveza Srbije pristvovali su trkama za Kros RTS i atleskim trkama, kao i MOSI u Priboju. Usvojena je i „Brajtonska deklaracija“ o položaju i ulozi žena u sportu. Izdato je više publikacija o kategorizaciji sprortsita i sportova, kalendar takmičenja i velikih međunarodnih događajima a kruna izdavačke delatnosti je „Monografija Sportskog saveza Srbije“. Posle Petrovca na Mlavi i Novog Sada nastaviće se dobra praksa organizovanja sednica Upravnog odbora Sportskog saveza Srbije u drugim gradovima. Sa Indonezijom je potpisan memorandum o saradnji kojim se predviđa razmena stručnjaka i sportista.

Povezana vest:  Zorana Arunović i Damir Mikec, najbolji strelci 2018: Priznanje podstrek za nove uspehe