Neil Robertson snukerSNUKER
Robertson osvojio Otvoreno prvenstvo UK

Australijski igrač snukera Nil Robertson osvojio je večeras, prvi put u karijeri Otvoreno prvenstvo Ujedinjenog kraljevstva, pošto je u finalu u Jorku pobedio Britanca Marka Selbija sa 10:7.
Osim trofeja i devete titule koja se boduje za svetsku rang listu , Robertson je pobedom osvojio prvo mesto na svetskoj rang listi i kao prvi igrač sveta će završiti godinu.
Robertson se tako sa devet titula izjednačio sa Kinezom Ding Djunhuijem.
Selbi je bolje počeo meč, poveo je sa 5:1, ali je Robertson nakon toga uspeo da osvoji dva frejma i u drugi deo meča udje sa zaostatkom od dva frejma. Selbi je na početku večernjeg dela osvojio frejm i poveo sa 6:3, ali je Australijanac ubrzo popravio igru, osvojio pet uzastopnih frejmova i poveo sa 8:6.
Selbi je nakon toga osvojio jedan frejm, ali mu Robertson nije dozvolio da uradi nešto više, pošto je opreznijom igrom priveo meč kraju.
Robertson je tako postao tek osmi igrač koji je osvojio „triplu krunu“ u snukeru – Svetsko prvenstvo (2010), Masters (2012) i trofej na Otvorenom prvenstvu Ujedinjenog kraljevstva.
To je još pošlo za rukom Stivu Dejvisu, Teriju Grifitsu, Aleksu Higinsu, Stivenu Hendriju, Džonu Higinsu, Marku Vilijamsu i Roniju O’Salivenu.
Robertson je do finala pobedio Dilana Mičela (6:0), Robija Vilijamsa (6:1), Li Hanga (6:3), Džoa Perija (6:1), Stivena Megvajera (6:2) i Stjuarta Bingama (9:8).
Selbi je do plasmana u finale došao pobedama protiv Šejna Kasla (6:4), Tjana Pengfeja (6:3), Stjuarta Keringtona (6:0), Grejema Dota (6:2), Berija Hokinsa (6:5) i Rikija Voldena (9:5).
Pored trofeja Robertson će dobiti 150.000 funti a poraženi finalista 70.000. Selbi je u polufinalu protiv Voldena napravio maksimalni brejk od 147 poena i tako zaradio još 59.000 funti. To je bio 100. maksimalni brejk u istoriji profesionalnog snukera.

Povezana vest:  NHL rezultati, petak 11. decembar