FUDBALSKA-LOPTA

Deset godina Srbije u Međunarodnom savetu za vojne sportove

Dodelom plaketa i kulturno-umetničkim programom, danas je u Beogradu obeleženo 10 godina člansva Srbije u Međunarodnom savetu za vojne sportove (CISM).
Svečane plakete dodeljene su ministrima odbrane i sporta Nebojši Rodiću i Vanji Udovičiću, kao i načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Ljubiši Dikoviću.
Plaketa počasnog člana urucena je pukovniku oružanih snaga Holandije u penziji Mišelu van Mersu za doprinos aktivnom učešću Srbije u CISM.
Priznanja su dodeljena i najboljim sportistima, dosadašnjim šefovim delegacije Srbije u toj organizaciji kao i institucijama i organizacijama zaslužnim za aktivno učešće naše zemlje u CISM.
Prema rečima šefa delegacije Srbije pri toj organizaciji pukovnika Dragana Đinija, Međunarodni savet za Vojne sportove predstavlja savremenu dimenziju aktivnog uspostavljanja međunarodnih vojnih odnosa i sredstvo za promociju i jačanje mira u svetu kao i međarmijske saradnje, poverenja i pomirenja kroz sport.
„Dok su se razne vojske susretale kao neprijtelji na bojnom polju, danas njihovi potomci kroz sport uspostavljaju mir i dobre vojne odnose“, rekao je Đini.
Ministar odbrane Nebojša Rodić, primajući plaketu, „naredio je“ da i u narednim godinama Srbija ima uspešne vojnike – sportiste.
„Sledeće igre biće u Finskoj i od vas zavisi da li ćete uspeti. Od mene ćete imati sve preduslove, a vi formirajte ekipu kojom ćemo moći da se ponosimo i u drugom desetleću, poručio je Rodić.
Ministar sporta i omladine Vanja Udovičić izjavio je da bez jake vojske nema jake drzave, a bez jakog sporta nema prave nacije.
„Prava nacija preduslov je za krupne i sitne korake napred“, rekao je Udovičić i dodao da ono što rade ministar Rodić i on jeste poruka deci da misle na njih i da ona nisu zaboravljena.
Srpski vojnici na dosadšnjim takmičenjia osvojili su ukupno 60 sportskih odličja od čega 21 zlatnu medalju, 23 srebrne i 16 bronzanih na svetskim, evropskim i regionalnim takmičenjima.
Svečanosti su prirustvovali predstavnici Olimpijskog komiteta, Sportskog saveza Srbije, Srpske pravoslavne crkve, kao i strani vojni izaslanici u Srbiji.
CISM čine predstavnici oružanih snaga 133 države i osnovale su ga 1948. godine u Nici, Belgija, Francuska, Luksemburg, Danska i Holandija .

Povezana vest:  KUGLANJE, Nevenka i Velimir Joković osvjili titulu šampiona Srbije u miks parovima