Steve Yzerman Hockey Hall FameHOKEJ NA LEDU
Izerman, Lidstrom, Homutov i Bikov članovi Kuće slavnih

Osvajači zlatne olimpijske medalje i legende Detroit Red Vingsa, Stiv Izerman i Niklas Lidstrom postaće članovi Međunarodne hokejaške kuće slavnih, saopšteno je danas.
Njima će društvo u generaciji 2014. praviti i sovjetske olimpijske legende Andrej Homutov i Vjačeslav Bikov. Ceremonija će se održati u maju, tokom Svetskog prvenstva u Belorusiji.
Izerman, u Detroitu poznat samo kao „Kapiten“, bio je vođa svog tima više od 20 godina. On je Red Vingse predvodio do tri titule u NHL ligi, a sa Kanadom je 2002. godine osvojio olimpijsko zlato.
Posle njegovog povlačenja, slovo „C“ na dresu nosio je Lidstrom, koji je sa timom osvojio ukupno pet Stenli kupova. Odigrao je 20 NHL sezona i u svakoj od njih je bio u plej-ofu. U finalu Olimpijskih igara 2006. godine protiv Finske postigao je pobednički gol za svoju Švedsku I tako osvojio zlatnu medalju.
Homutov je osvojio dve zlatne medalje za ŠSR, 1984. i 1988, a 1992. je bio „zlatan“ sa Zajednicom nezavsnih država, koja je nastala posle raspada ŠSR. Pored toga, šest puta je bio član pobedničkog tima na Svetskom prvenstvu.
Slava Bikov je osvojio zlatne olimpijske medalje 1988. i 1992. godine, kao i tri svetska prvenstva. Posle igračke karijere bio je selector Rusije, koju je doveo do dve svetske titule.

Povezana vest:  SLOHOKEJ LIGA, Mladi Jesenice dočekuju Partizan