Radomir Jovovic 2014BADMINTON
Jovović učestvovao u radu Evropske razvojne komisije

Predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije i potpredsednik Balkanske badminton asocijacije Radomir Jovović od 17. do 19. januara 2014. boravio je u Napulju koji je bio domaćin drugog sastanka Komisije za razvoj Evropske badminton konfederacije (BEC). Naš predstavnik, u svojstvu člana ove Komisije čiji je novi saziv formiran prošle godine i koji pored Jovovića čini mali broj odabranih predstavnika evropskih badminton sila, imao je veoma aktivnu ulogu u donošenju mnogo značajnih zaključaka i odluka u ovom primorskom italijanskom gradu. Na sastanku, koji je bio i sastavni deo redovne sednice predsedništva kontinentalne federacije, neke od najvažnijih tema bile su izmene i dopune strateškog plana razvoja evropskog badmintona za period 2013 – 2016, finansijski i akcioni plan za 2014 koji podrazumeva podršku Svetske badminton federacije (BWF), licenciranje trening centara, edukacija trenera kroz formu Level 1 i 2, primenu Shuttle Time projekta razvoja školskog badmintona, posebne projekte kao što su letnji seminari i škole, razvoj ženskog badmintona, regionalni i projekti podrške najperspektivnijim takmičarima…
“Novi sastanak Komisije za razvoj Evropske badminton konfederacije u potpunosti je opravdao očekivanja. Nakon opširne diskusije o svim najvažnijim temama, doneti su veoma važni zaključci i konkretni akcioni planovi kako bi evropski badminton i dalje išao u pravcu omasovljenja, podizanja takmičarskog kvaliteta i povećanja publiciteta, što su tri najvažnija strateška cilja. Godina 2014. će biti veoma bogata aktivnostima. Prvi put u istoriji kontinentalnog badmintona će biti održano Evropsko prvenstvo za igrače do 15 godina. Pored navedenog, igaće se još četiri evropska prvenstva, biće održana evropska izborna skupština, forum članica i seminar za razvoj i administraciju, tradicionalna sertifikovana letnja škola za takmičare i trenere, kursevi za trenerske edukatorre itd. Okupljanje menadžmenta Evropske badminton federacije, predstavljalo je, kao i do sada, odličnu priliku za promociju i srpskog i regionalnog badminotna, razmenu iskustava sa predstavnicima najuspešnijih država, utemeljivanje buduće saradnje…“, kazao je Radomir Jovović.
Uporedo sa sastankom Komisije za razvoj BEC Dragoslav Petrović je u Lubinu otvorio je svoju sezonu na međunarodnoj sceni u 2014. Na Polish Junior International 2014 naš najbolji junior, u izuzetno jakoj konkurenciji 64 vrsna takmičara uzrasta do 19 godina, zauzeo je 18. mesto u generalnom plasmanu i time osvojio dragocene bodove za svetsku rang listu na osnovu koje će biti skrojen spisak za učešće na Olimpijskim igrama mladih u Nanđingu u avgustu. Petrović je odlično otvorio turnir. U prvom kolu je u dva seta pobedio domaćeg takmičara Pavela Smilovskog i tako se probio među 32 najbolja takmičara. Ipak, u drugom kolu, posle velike borbe, poklekao je u duelu sa Špancem Luisom Penavlerom, potonjim osvajačem srebrnog odličja.
„Iako je drugo kolo glavnog turnira za Dragoslava relativan neuspeh, gledano ponajviše sa aspekta njegovih prethodnih nekoliko rezultata, nosimo vrlo jasne zadatke za njegovo dalje unapređivanje i usavršavavanje. Lično mislim da je, sportski rečeno „izgoreo“, da pokaže sve što igrački u ovom trenutku može, pa je vršnjaku iz Španije oslobodio put koji je tek u finalu izgubi od najboljeg igrača turnira, Nemca Weisskirchena. Ne tražimo opravdanje u činjenici da je izgubio od bolje plasiranog na svetskoj juniorskoj rang listi, ali i sa ovim plasmanom dodatno napredujemo sa bodovima i skoro osiguravamo Dragoslavove šanse za odlazak na Olimpijske igre mladih. Dragoslav apsolutno pripada svetskom juniorskom vrhu i to će pokazati na turnirima koji predstoje do kraja kvalifikacija za Nanđing“, kazao je glavni trener badminton reprezentacija Srbije Milan Barbir.

Povezana vest:  KUGLANJE, Crvena zvezda BN Bos iznenadila Sentu Visa prom u gostima u Super ligi Srbije