vanja udovicic mos

Udovičić: Srbija lider u ispunjavanju antidoping standarda

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić poručio je danas da borba protiv dopinga ima izuzetno važno mesto u razvoju sporta i da je ponosan što je Srbija lider u ispunjavanju svetskih antidoping standarda.
-Srbija ispunjava svetske standarde u antidopingu – našim propisima i radom Antidoping agencije omogućena je saradnja na globalnom nivou, sprovođenje doping kontrola i razmena informacija. Ljudi koji su u Srbiji zaduženi za borbu protiv dopinga shvatili su da kažnjavanje neće smanjiti broj pozitivnih i ponudili su edukaciju kao rešenje. Lekari, treneri, sportisti, svi koji su ukljućeni u sport imaju konstantne pouzdane informacije o najnovijim pravilima u borbi protiv doping – rekao je Udovičić na seminaru Antidoping agencije Srbije u beogradskom Domu omladine.
Cilje seminara je da se predstavnici sportskih saveza, lekari, treneri i sportisti upoznaju sa najnovijim promenama u svetskom antidoping kodeksu, koji stupa na snagu poćetkom naredne godine.
Jedna od stvari na kojoj novi antidoping kodeks insistira je da vlada svake zemlje uspostavi zakone, propise i administrativnu praksu koji omogućvaju saradnju, sprovođenje doping kontrole i razmenu informacija. 
-To neće biti problem, kao ni do sada, jer je rad Antidoping agencije Republike Srbije ocenjen kao veoma uspešan, ne samo kod nas, već i u svetu. Naše ministarstvo je ove godine izdvojilo znatno veća sredstva za rad Antidoping agencije – rekao je Udovičić.
On je dodao da je kao bivši sportista imao priliku da posmatra rad Antidoping agenciju iz drugog ugla.
-Kada izgubite utakmicu svi su vam krivi i drogirani, u prvih nekoliko sati krivicu tražiš u drugima. Ali to su sve spekulacije i ne možete nikoga da krivite dok se ne dokaže suprotno. U vaterpolu se do sada nije deislo da je neko koristio nedozvoljene susptance, a da nije kažnjen – objasnio je Udovičić.
Seminaru u Domu omladine prisustvovao je i srpski atletićar Asmir Kolašinac koji je istakao da bi najbolji na svetu kada bi sve Antidoping agencije radila kao ustanova u Srbiji. 
-Danas se u sportu teži ljudskim limitima i sportisti nažalost ćesto posežu za nedozvoljenim supstancama, a zaboravljaju na fer-plej i zdravlje. Bio sam možda i najćešće testiran sportista u Srbiji, jer sam u jednom trenutku mnogo napredovao i to je moralo da se utvrdi. Nažalost, atletika je najrizićniji sport kada je doping u pitanju. Na velikim takmićenjima kao što su Olimpijske igre i Svetska prvenstva, prvih osam takmićara uvek ide na kontrole – rekao je Kolašinac. 
Na pitanje novinara da li je na takmićenjima video sportistu za kojeg sumnja da je dopingovan, srpski bacač kugle je rekao:
-Oscilacije u toku sezone kod nekih sportista govore da tu nešto nije u redu. Ne želim da govorim imena, ali imate bacaće kugle kojeg uvek pobeđujem i onda dođe na SP i baci dva metra više od mene, dok ja za ćetiri godine napredujem 44 centimetara. Biću i ja svetski prvak, samo je pitanje vremena, malo mi sporije ide, ali biću – našalio se Kolašinac. 
Tokom seminara ućesnicima su predstavljene najvažnije promene Svetskog antidoping kodeksa, izmene vezano za kažnjavanje sportista i osoblja koje prati sportiste, međunarodni standardi za testiranje i istraživanje, kao i međunarodni standardi za izuzeće radi terapijske upotrebe.

Povezana vest:  KUGLANJE, Crvena zvezda i Kristal sedmi u Eringenu