logo  2016

EP 2016
Počelo EP u rukometu, Hrvatska bolja od Belorusije

Rukometaši Hrvatske pobedili su danas u Katovicama selekciju Belorusije sa 27:21 (15:15) u prvoj utakmici Evropskog prvenstva u Poljskoj.
Hrvatsku je do prve pobede u Grupi B predvodio Manuel Štrlek sa devet golova, dok su Marko Kopljar i Ivan Čupić postigli po pet. U reprezentaciji Belorusije najefikasniji je bio Sergej Rutenka sa osam golova.
Hrvatska je bila u rezultatskom zaostatku tokom čitavog prvog poluvremena. Rutenka je odlično otvorio utakmicu i sa dva pogotka je doveo Belorusiju u vođstvo od 2:0. Loša igra u odbrani, spor protok lopte u napadu uz promašene sedmerce onemogućavali su Hrvatskoj da nadoknadi početni zaostatak, pa je Belorusija u 12. minutu stigla i do maksimalne prednosti od tri razlike (8:5), piše Hina.
Kod vođstva Belorusije 10:8 u 18. minutu hrvatski selektor Željko Babić je odlučio da promeni golmana, pa je Mirka Alilovića zamenio debitant na velikim takmičenjima Ivan Stevanović i to je donelo rezultatski pomak.
Stevanović je do odmora sakupio četiri odbrane i ostali igrači su zaigrali angažovanije u odbrani, pa se na odmor otišlo nerešenim rezultatom 15:15.
Nakon što u prva tri minuta drugog poluvremena nijedna reprezentacija nije postigla pogodak, Čupić je pogotkom s krila doneo prvo vođstvo Hrvatskoj na utakmici. U 39. minutu Hrvatska je povela sa tri razlike (20:17), da bi šest minuta pre kraja bilo pet golova prednosti za Hrvatsku, pa je pitanje pobednika odlučeno.
U drugom meču Grupe B kasnije danas se sastaju Island i Norveška.

Povezana vest:  EP SRBIJA 2012, RS Hrvatske pozvao navijače da ne dolaze u Beograd na EP