svetlana_kiticPrijem u čast Svetlane Kitić

 

Rukometni savez Srbije (RSS) priredio je danas prijem u čast nekadašnje reprezentativke Jugoslavije Svetlane Kitić, koja je u anketi Svetske rukometne federacije proglašena za najbolju igračicu sveta svih vremena

 

Generalni sekretar RSS Božidar Đurković uručio je Svetlani Kitić dres reprezentacije Srbije sa brojem šest, dok joj je predsednik Upravnog odbora RSS Velibor Marjanović uručio umetničku sliku.

Svetlana Kitić je u izjavi FoNetu istakla da je ponosna i da nije očekivala nagradu kada je počelo glasanje na sajtu Svetske rukometne federacije.

Ova nagrada mi znači mnogo, jer se ceni, poštuje i nije zaboravljeno sve ono što sam radila toliko godina, istakla je Svetlana Kitić.

Povezana vest:  SP ZA ŽENE 2013, Sutra počinje SP, Srbija u pohodu na medalju

Ona je naglasila da je za dolazak na vrh potrebno mnogo odricanja i žrtava.

Ovo priznanje posvećujem roditeljima i deci koja su mnogo rođendana slavila bez mene, rekla je Svetlana Kitić.

Ona je ocenila da bi srpski rukomet trebalo da iskoristi ovo priznanje, jer ima najbolju igračicu na planeti.

Marjanović smatra da je priznanje koje je dobila Svetlana Kitić jedinstveno, jer nikada nijedan sportista u Srbiji, osim nje, nije proglašen za najboljeg sportistu sveta svih vremena.

Ovo je veliki uspeh koji retko ko na svetu ostvari i mi smo ponosni što su RSS i svi ostali savezi na prostoru bivše Jugoslavije imali tu čast da gledaju Svetlanu Kitić i njenu generaciju koje je ostvarila velike rezultate, rekao je Marjanović.

Povezana vest:  Skopski Metalurg doveo srpske rukometaše Arsića i Obradovića

Đurković je dodao da malo zemalja na svetu može da se podiči da ima najboljeg igrača na svetu svih vremena.

U glasanju je učestvovalo 150 zemalja i nije mala stvar kada vas ljudi iz toliko zemalja izaberu za najbolju, rekao je Đurković.

Svetlana Kitić je nedavno izabrana za najbolju igračicu svih vremena u anketi zvaničnog sajta Svetske rukometne federacije.

Ona je osvojila 84,1 odsto glasova posetilaca sajta. Iza nje su ostale Anja Andersen iz Danske sa 10,3 odsto glasova, 3,7 odsto glasova pripalo je Nemici Valtrudi Krečmar, dok je 1,8 odsto glasova osvojila bivša velika zvezda ŠSR Zinaida Turčina.

Povezana vest:  Sa Hrvatskom u baražu za SP 2011!

Svetlana Kitić je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojila zlato na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine, kao i srebro četiri godine ranije u Moskvi.

Sa reprezentacijom Jugoslavije Svetlana Kitić je osvojila i srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu 1982. godine u Mađarskoj.

Svetska rukometna federacija je Svetlanu Kitić proglasila za najbolju igračici sveta za 1988. godinu.

Sa beogradskim Radničkim je osvojila Kup Šampiona i pregršt pehara u Jugoslaviji.