veselin_vukovic_kovilovoVeselin Vuković: Najvažnije je da smo zdravi

 

Još 11 dana je ostalo do početka Svetskog prvenstva u Švedskoj. U bazi reprezentacije Srbije u „Kovilovu“, nasmejana lica reprezentativaca, pristizala su u dogovoreno vreme (14 časova). Pre svih, okupljeni novinari su dočekali selektora, Veselina Vukovića, a prvo pitanje, bilo je vezano za mini turneju u Tunisu, gde su naši rukometaši upisali dva poraza.

– Odigrali smo dve utakmice u ekstremnim uslovima. U ponedeljak smo putovali od pola četiri do 2 i 15 ujutru, kada smo stigli u hotel u Tunisu. Rezultat nam nije bio u prvom planu. Momci su se žalili na put i umor, koji je došao do izražaja u poslednjih 10, 15 minuta. U drugom meču smo želeli da igramo i na rezultat. To je dobro išlo, uz malo problema u realizaciji, koja ne zabrinjava. Probali smo različite varijante i mogu reći da sam zadovoljan. Domaćinsko suđenje, naročito u poslednjih 10 minuta, praktično nas je onemogućilo da pobedimo. Nisu nam ništa dozvolili. Bilo je faulova za zatvor, tako da ne mogu da se ljutim na moje igrače. Jednom su nam svirali, nešto što je neko nazvao ofsajdom (smeh). Najvažnije je da smo svi ostali zdravi. Ima sitnih povreda, na primer, Rastka Stojkovića. Nadam se da razmišlja kako bi trebalo pivotmen da razmišlja. Ja im često iz zezanja kažem da rukometaš koga ujutru ništa ne boli, najverovatnije nije živ.

Povezana vest:  EP KADETI, Srbija pretrpela drugi poraz

Sa spiska su otpali Kostadinović, Tubić i Rašić? Ostajemo sa jednim desnim krilom.

– Evidentno je da godinama imamo problem sa pozicijom desnog krila. Taj prekobrojan igrač će biti desnoruk. Tubić nije mogao u ovoj situaciji da odgovori potrebama na desnom krilu, s obzirom da igra beka u klubu. Već u Tunisu smo probali sa Stankovićem na desnom krilu. On je interesantan, s obzirom da može da odigra odbranu na tim pozicijama. Na Prodanoviću je da iznese deo tereta. Pričam sa njim, vreme je. Moraće da igra i da pokaže, da li sazreva kao igrač.

Kako funkcioniše napad?

– Za sada sam zadovoljan. Trebalo bi tražiti još neka rešenja, što ćemo dobiti dolaskom Ilića, Vučkovića i Šešuma. Nemamo klasičnog srednjeg beka. Uroš Mitrović je bek na sredini, nije organizator. Pribak i Šešum su u duši levi bekovi. I sa Bojinovićem sam pričao, pre ove situacije sa povredom, kako zamišljam njegovu igru. U ovoj situaciji, ne treba nam srednji bek potrošač, jer sa obe strane imamo ko da troši. Nama je potreban organizator, neko ko će da poveže, ko će da odigra sa pivotmenom i igra odbranu.

Kako ste zadovoljni uklapanjem Danimira Ćurkovića u odbrani?

Povezana vest:  SP ZA ŽENE 2013, Rukometašice Srbije: Hoćemo u finalu, sanjamo zlato

– Rusiju je korektno odradio. U ovom trenutku, konkuriše za put u Švedsku, jer je pokazao da, čak i izostankom glavnih odbrambenih igrača, može da bude od koristi. Često pominjem da nam je bitna odbrana, gde nas ima „i na metar, i na kilo“. Danimir se odlično nosio sa Zotovim i Čipurinom, momcima od dva i nešto. On je bio u mojim planovima, još u aprilu i kažem, ozbiljan je kandidat za SP.

Vašim dolaskom na mesto selektora, generacija 1984, dobila je na značaju i gro reprezentacije, čine baš momci iz te selekcije, dok je ranije akcenat bio na generaciji 1986?

– To je pitanje za dublju analizu. Pričam sa Jordovićem, gde nam se igrači gube. Jedan od primera je Žarko Šešum, nekada najbolji kadet i junior planete, koji nema taj rejting u seniorskoj konkurenciji. Moguće je da su ovi stariji momci, fizički i psihički zreliji za te dve godine.  To nismo planski radili. Možda su ovi rođeni 1986. godine, prerano bačeni u vatru, pa sagoreli. Teško je nositi breme odgovornosti. To su procesi, kojima ćemo se baviti. Mislim da imamo korektnu atmosferu i da to polako staje na svoje mesto. Ne delim igrače na mlade i stare, nego na dobre i na one, manje dobre.

Još deset dana je do Svetskog prvenstva…

Povezana vest:  ČELENDŽ KUP, Rukometaši Partizana optimisti pred revanš u Atini

– Nema puno vremena. Namera nam je da uklopimo igrače iz Nemačke. Isprobaćemo 3-2-1 odbranu, kako bismo je imali kao opciju. Iskoristićemo i utakmicu sa BiH da malo vežbamo, da se uigravamo, da sređujemo kretnje u odbrani i napadu. Kažem, nemamo puno vremena, a moramo da uvežbamo i neki devetarac, poslednji napad, itd. Putovaćemo sa 17 igrača. Svi ovi momci su prihvatili da budu sedamnaesti. Nebitno, kako se ko zove, niko neće imati kredit u reprezentaciji.

Kakva je situacija sa Bojinovićem?

– Sumnjam da će Monpelje dati dozvolu Bojinoviću da nastupi. On bi bio taj 18-ti. To nam je jedini igrač sa sto i više nastupa. Bez njega, imamo najmanji broj nastupa od svih reprezentacija iz ove naše dve grupe (grupa sa kojom se ukrštamo). Čak i Koreja ima veći zbir nastupa…

Pratite li situaciju kod naših protivnika iz grupe, povrede, itd?

– Povrede su sastavni deo sporta. Gledam kako igraju sa onim čime raspolažu. Imam video Alžiraca protiv Slovaka i to ćemo pogledati. Što se tiče Australije, bez želje da potcenjujem, mislim da nam neće biti potrebna posebna priprema. Imamo materijale svih protivnika i polako ćemo ući u ritam, koji nas čeka na Svetskom prvenstvu – gledanje videa pre treninga, analize, itd.

PHOTO: ataimages.rs