Ženska seniorska rukometna reprezentacija od danas se nalazi u Herningu, gde će prvog dana posledljeg meseca u kalendarskoj godini započeti svoje učešće na 26. Svetskom prvenstu koje se održava na severu evropksog kontinenta.

Norveška, Švedska i Danska zajedničkim snagama organizuju šampionat i sve tri nacije pretenduju da takmičenje završe na najvišem postolju. Pored dominantih Norvežanki, sledeće po kvalitetu su protivnice Srbije u prvom kolu grupe E, ekipa koju predvodi ubojita Ana Mete Hansen.

Naredni protivnik nije ništa lakši ako se uzme u obzir da se u Rumuniji igra liga u koju se možda i najviše ulaže na klupskom nivou, dok će Srbija, objektivno, sa ovako izmenjenim sastavom svoju priliku tražiti u susretu sa ekipom Čilea.

Kvalitet i talenat nikada su falili srpkinjama, pa to nije slučaj ni sada, ali činjenica da se ekipa uigrava i da nije imala priliku da nastupi na velikom takmičenju u ovom sastavu doprinosi tome da su oscilacije u igri prisutne. U prilog tome govori i podatak da čak devet od 17 igračica na koliko može da računa Uroš Bregar debituju na Svetskom prvenstvu.

Emilija Lazić i Moli Kubina prvi put nastupaju na velikom takmičenju, dok su Katarina Bojičić, Jovana Milojević, Teodora Veličković, Marija Simić, Teodora Majkić, Dunja Radević i Edita Nuković debitantkinje na šampionatu Sveta.

Prosek godina ne veći od 25 i trećina igračica iz domaće lige jasno stavljaju do znanja da je započet proces podmlađivanja i fokusa na devojke koje nastupaju u Super rukometnoj ligi Srbije. Zbog te činjenice devojkama se ne treba nametati pritisak i treba im pružiti preko potrebno vreme da u budućnosti pokažu da jedino iskustvom zaostaju za ekipama koje godinama igraju zajedno ili čije igračice igraju evropska klupska takmičenja.

Povezana vest:  Norveška prejaka za Srbiju

Da bi do toga došle, neophodno je da odigraju što veći broj jakih utakmica protiv najjačih selekcija zbog čega je cilj prvenstva jasan – prolaz u drugu, glavnu fazu takmičenja, što je i sam selektor potvrdio.

”Mislim da je tim kroz pripremni period proveden u Španiji napredovao. Dosta novih igračica iskoristile su prijateljski turnir u Santanderu da što brže usvoje sistem. Utakmice koje smo odigrali dale su nam dobar uvid, dok rezultatski protiv Japana to apsolutno nije bilo u redu, ali sa duelom protiv Argentine i Španije mogu biti zadovoljan. Bitno je da nam igra na prvenstvu ne oscilira previše, da padovi budu što manji. Bitno je nastaviti rotaciju što je rađeno i u ove tri utakmice. Time će mlađe igračice sticati iskustvo što će u budućnosti dovesti do rezultata. Odlazak u Silkeborg u glavnu rundu je primarni cilj. Danska, prvi protivnik u grupi igra na domaćem terenu. Setimo se da su dobijeno finale Evropskog prvenstva izgubile od Norveške i sigurno su jedan od glavnih favorita. Rumunija na istom prvenstvu nije pokazala koliko je jaka i sigurno je i ona favorit protiv nas. Našu priliku tražićemo protiv Čilea i za to se spremamo”, zaključio je Uroš Bregar.

Povezana vest:  Juniori sutra od 18 sati sa Francuskom

Sanja Radosavljević – najlepše emocije vezujem za reprezentaciju

Jedna od najstarijih po iskustvu, ali ne i godinama, kapiten, Sanja Radosavljević, oseća najlepše emocije povodom nove uloge.

”Kada prozovu moje ime na početku u sekundi prođe slika svega onoga što sam od najranijeg uzrasta prošla da bih bila u ovoj ulozi i zbog toga osećam veliki ponos i privilegiju. Čast mi je da predvodim reprezentaciju Srbije. Sve smo zdrave i to je najbitnije za sve igračice i nadam se da će tako i ostati! Prva utakmica protiv Danske je i najteža jer je to ekipa koja je jedan od favorita za zlatnu medalju. To će nam biti prvo ozbiljnije iskustvo sa njima, posebno mlađim igračicama odnosno igračicama koje nisu imale ozbiljniju minutažu i odgovornost. Prolazak u drugi krug je ono čemu težimo da bismo imale što više nastupa na jednom ovakvom takmičenju.”

Igračica švedskog Kristijanšteda, evidentno uživa u svom pozivu i to se vidi na svakom treningu.

”Motivaciju pronalazim u sebi i mislim da na nju ni jedan spoljni faktor ne može da utiče. Sve dok me zdravlje bude služilo, radovaću se svakom treningu i svakoj utakmici. Najlepša prijateljstva dobila sam od rukometa, sjajne devojke sa kojima ću biti u kontaktu i posle karijere. Prolazimo zajedno lepe i one manje lepe trenutke i to je samo ojačalo naše drugarstvo. Sve pohvale i kritike proživljavamo zajedno. Kada ih jedan Novak Đoković trpi koji je za mene najbolji svetski sportista ikada, moramo i mi na to da se naviknemo. Ono što ipak mislim, jeste da bi bilo lepo da se kroz način komunikacije prema nama ističu i lepe stvari ne samo one loše jer će to sigurno pomoći rukometu u Srbiji u budućnosti.”

Povezana vest:  Peruničić: Pokazali smo srce i karakter...

Sve više zvaničnika iz Srbije

Na svetskoj rukometnoj smotri za dame, pored reprezentacije, Srbija će imati predstavnike i sa druge strane terena. Sudijski par Jovandić-Sekulić već je otvorio prvenstvo utakmicom koja se igrala prvog dana između Južne Koreje i Austrije koju su Austrijanke dobile golom razlike 30:29. Milan Petronijević kao IHF zvaničnik biće odgovoran za organizaciju utakmica, dok će u ulozi delegata biti viđeni Branka Marić i Jovan Popadić. Darko Grbić i Nikola Vasilić biće zaduženi za edukaciju statističara, postavku kompletne statistike i evidenciju za vreme utakmica.

Raspored Srbije u grupnoj fazi SP:

Danska – Srbija 1.12. 20.30č

Rumunija – Srbija 3.12. 18č

Srbija – Čile 5.12. 16č

Sve utakmice reprezentacije Srbije prenosiće se uživo na drugom kanalu Radio televizije Srbije kao i kanalima Arena Sport.

Foto: RFEBM