Handball_the_ball

Sestre Veinović dobile nacionalnu penziju

 

Bivše rukometašice Mara Veinović Torti i njena sestra Milka Veinović dobile su nacionalna sportska priznanja za osvojenu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u olimpijskom sportu, odlučeno je danas na sednici Vlade Srbije.

Sestre Veinović bile su članice reprezentacije Jugoslavije koja je 1973. godine na Svetskom prvenstvu u Beogradu osvojila šampionsku titulu i dobile su penziju u visini od dve i po prosečne plate, odnosno 95.753 dinara.

Povezana vest:  Veselin Vuković: Probaćemo da pobedimo svakog na EP

Na penziju su čekale sve do sada zato što obe godinama žive u Hrvatskoj. Međutim, dokazale su da se nisu odrekle srpskog državljanstva jer su knjigu državljana upisane 1948. godine u banatskom selu Česteregu.

Mnogo poznatija i uspešnija sestra svakako je Mara Veinović Torti, koja je rođena 1944. godine u Sanskom mostu, ali se odmah posle rata sa roditeljima preselila u Zrenjanin gde je u Proleteru i započela rukometnu karijeru. Posle toga kratko je igrala u Beogradu, a zatim prešla u zagrebačku Lokomotivu sa kojom je osvojila četiri sampionske titule.

Povezana vest:  Rezultati rukometnog turnira na OI

U dresu reprezentacije Jugoslavije osvojila je i dva srebra na Svetskim prvenstvima 1965 i 1971. godine. Za najbolju rukometašicu sveta proglašena je 1971. i 1973. godine. Danas živi u Zagrebu, gde se udala za bivšeg reprezentativca u atletici Lavoslava Tortija.

Nedavno je i legendarna Ceca Kitić, zvanično najbolja rukometašica u istoriji ovog sporta izjavila da je Mara Torti bila njen idol i da je gledajući nju i zavolela rukomet.

Povezana vest:  REZULTATI 11. KOLA SRL ZA MUŠKARCE I 8. KOLA SRL ZA ŽENE

Milka Veinović nije imala impresivnu karijeru kao njena sestra, ali je bila član šampionskog tima iz 1973. godine, što je bilo sasvim dovoljno za dobijanje nacionalnog priznanja.