srb_-_hrv

SP KADETI 2011

Orlići podelili bodove sa Hrvatima

Srbija – Hrvatska 22:22 (10:11)

Dvorana „Islas Malvinas!“ u Mar del Plati. Gledalaca: 400

Srbija: Radovanović (12 odbrana i sedmerac), Tomić (3 odbrane), Matičić, Ilić V. 1, Mladenović 6, Ilić S. 1, Gopić, Krsmančić 2, Vučićević 2, Andrejević, Crnoglavac 2, Pavić 4, Golubović 4, Stanojčić, Radivojević.

Hrvatska: Mandalinić 8, Kaleb 7, Šebetić 3, Štembal, Smojver, Pavlović i Čelić po 1 gol.

U dvorani „Islas Malvinas“ je odigran prvi meč poslednjeg kola predtakmičenja u grupi A. Sastale su se ekipe Srbije i Hrvatske, timovi žrebani iz II i I šešira za ovo SP, peta ekipa i šampion Evrope sa prošlogodišnjeg prvenstva u Crnoj Gori. Ovo je jedina grupa u kojoj duel dve slekcije žrebane iz najkvalitetnijih šešira ne donosi odluku o poretku prvog i drugog pred četvrtfinale, što dovoljno govori o izjednačenosti grupe A, jedine sa četiri evropske selekcije. Kvalitet timova sa Starog kontinenta oslikava i činjenica da će im u četvrtfinalu društvo praviti samo kadeti Egipta, koji su to pravo i stekli igrajući u grupi u kojoj su od Evropljana igrali samo Francuzi.

Prošlog leta su se Srbija i Hrvatska takođe susrele, ali u drugoj fazi takmičenja i tada je ekipa Hrvatske bila bolja i zasluženo trijumfovala. Ovaj put, stvari su bile malo drugačije, naši momci su podelili bodove sa komšijama u meču koji je bio daleko od miroljubivog.

Povezana vest:  EP ŽENE 2014, Šveđanke osvojile bronzanu medalju

Obe ekipe su tražile prolaz među osam. Na kraju, 22:22 (10:11) i po bod koji našem timu zatvara vrata četvrfinala, a Hrvatsku ostavlja da osluškuje šta će se desiti na meču Slovenija – Švedska.

Gotovo cela utakmica je protekla u igri „gol za gol“ u kojoj su komšije bile te koje imaju prednost, u prvom delu uvek samo sa golom prednosti. U drugom delu su razliku doveli do tri pogotka u nekoliko navrata i tako je bilo do pred sam kraj, ali su se vrata pobede otvarala Srbiji u poslednjih nekoliko napada u meču, ali nije bilo snage i da se „stavi noga“ u štok i obezbedi pobeda.

U utakmici u kojoj su dominirale odbrane, srpski tim nije poklekao pred autoritetom prošlogodišnjih šampiona i još jednom je pokazao izuzetan karakter i borbenost.

Sada se isčekuje rezultat meča Slovenije i Švedske koji se, što je neshvatljivo, ne igra u isto vreme. Od njegovog ishoda zavisi da li će „Orlovi“ biti treći ili četvrti u grupi, tj. da li će se boriti narednih dana za plasman od 9. do 12. ili od 13. do 16. mesta.

Povezana vest:  Brković: Pobeda nad Vojvodinom za sezonu iz snova

Ubedljiva pobeda nad Bahreinom, remiji sa Hrvatskom i Slovenijom i nezaslužen poraz od gola razlike protiv Švedske su pokazatelj da ne postoji nijedna selekcija na Svetu kojoj ova generacija srpskih rukometaša ne može „izaći na crtu“.

Selektor Jokanović je posle teškog duela rekao: – Ako neko bude uveo titulu za najmaleroziniju ekipu na SP, zacelo ćemo je mi osvojiti, jer smo ostajali bez srece u poslednjim sekundama mečeva sa Slovenijom, Švedskom i Hrvatskom. Ono što je jedina istina je da ovi momci daju sebe svim svojim bićem i ja se, kao i uvek, ponosim njihovim odnosom prema igri, prema protivniku, i nadasve prema grbu koji nose na grudima, reprezentujući našu zemlju. Ni jednu jedinu zamerku im ne mogu uputiti, ostaje mi da ih pokušam na sve načine motivisati da poslednje dve utakmice, koje neće biti ni malo lake i jednostavne, odgiramo sa istom željom i isitim žarom i ostvarimo dve pobede i time Prvenstvo završimo samo sa tim jednim porazom o kome smo već mnogo toga rekli.”

Njegov kolega na klupi Hrvatske, Invandija nam izneo svoje kratko razmišljanje o odigranom meču: – Bila je to izjednačena utakmica i na kraju je meč završen realnim rezultatom.

Švedska i Hrvatska u četvrtfinalu

Povezana vest:  Rukometašice Srbije na SP protiv Rusije, Kameruna i Poljske

Utakmica između Slovenije i Švedske je završena rezultatom 30:30 i njom je završeno takmičenje u našoj grupi. Iako su imali konstantnu prednost većim delom meča, a koja je u II poluvremenu bila i 4 gola razlike, Slovenija je došla samo do remija, koji je ostavio iza leđa današnjeg protivnika i selekcije Hrvatske.

Tri gola razlike u 55. minutu nisu bili dovoljni za pobedu, a da je Švedska 10ak sekundi pre kraja realizovala svoj poslednji napad, Srbija bi takmičenje završila na trećem mestu, a ovako su se naši momci našli iza leđa Slovencima i to uz isti broj golova, izjednačen međusobni susret, istu gol razliku i neki gol postignut više koji je i odlučio krajnji poredak. “Orlići” su bili pravi “Orlovi” tokom dosadašnjeg dela takmičenja, ali sreća nije bila uz njih, pa će svoj konačni plasman određivati narednih dana između kota 13 i 16. Zaslužili su mnogo više, ali se na neki način ponovio malerozni splet okolnosti koji je i prošle godine za jedan gol “izbacio” kadete iz polufinala.

I ovaj put su ostali kratki za proboj među najbolje, ovaj put među osam na Svetu, upravo za jedan gol u bilo kom od mečeva protiv Slovenije, Švedske ili Hrvatske.