momir_ilic_srb_hrv_1
KUP NACIJA
Prvenac  Srbije protiv Hrvatske
Rukometna reprezentacija Srbije pobedila je danas u Beogradu Hrvatsku sa 22:20 (11:9) u drugom kolu takmičenja na Kupu nacija.
Ovo je prva pobeda u zvaničnom meču sa reprezentacijom Hrvatske od Evropskog prvenstva u Švedskoj 2002. godine.
U utakmici pred oko 3.000 gledalaca u „Pioniru“, u pobedničkom timu najviše se istakao golman Darko Stanić, a veoma raspoloženi bili su Marko Vujin koji je postigao devet i kapiten Momir Ilić sa postignutih osam golova.
Publika je prvi put u Beogradu mogla da vidi jednog od najboljih svetskih rukometaša, srednjeg beka hrvatske reprezentacije Ivana Balića, koji je malo šutirao, a više razigravao ostale igrače.
U ekipi Hrvatske najefikasniji su bili Drago Vuković sa pet i Vedran Zrnić sa četiri gola.
Posle veoma lošeg meča u Nišu, reprezentacija Srbije odigrala je veoma dobro u odbrani i napadu i sasvim zasluženo zabeležila prvu pobedu na Kupu nacija.
marko_vulin_slavi_srb_hrv 
Selektor Srbije Veselin Vuković čestitao je hrvatskoj reprezentaciji na fer i korektnoj borbi, ali i publici na podršci koju je pružila domaćim igračima.
-U Nišu smo dobili šamar. Dogovorili smo se… Posle meča u Niš pričali smo do pet ujutro, jer je bilo važnije da razgovaramo, nego da spavamo. Do kada će nas držati taj dogovor, to ćemo da vidimo -rekao je Vuković na konferenciji za novinare.
On je dodao da se na ovom meču videlo da su se igrači trudili, vraćali u odbranu i da to niko ne može da im zameri.
-Mi moramo da tražimo priliku na Evropskom prvenstvu. Kada bih gledao sa strane, nikada Srbiju ne bih stavio među favorite za osvajanje medalja, ali mi ovakvu priliku skoro nećemo imati – rekao je Vuković.
Kapiten reprezentacija Momir Ilić ocenio je da je utakmica bila „dobra, takmičarska“.
-O reprezentaciji Hrvatske ne bih mnogo govorio, to odličan tim. Mi smo se dogovorili da odigramo maksimalno koncentrisano i borbeno. Odigrali smo i pametno u završnici, što nam se ne dešava često -rekao je Ilić.
Prema njegovim rečima, pobeda u meču sa Hrvatskom mnogo znači, ali igrači treba da se koncentrišu i na ostale protivnike, kako bi do početka EP pobeđivali i stekli samopouzdanja.
Rukometaš Srbije Nikola Manojlović ocenio je da meč sa Hrvatskom može da bude prekretnica.
-Mi smo iskoristili svoje šanse, a imali smo i dosta sreće. Trudićemo se da podignemo ‘rukomet na noge’ i da obezbedimo podršku publike na Evropskom prvenstvu – rekao je Manojlović.
Selektor Hrvatske Slavko Goluža smatra da je njegov tim odigrao dobro u prvom poluvremenu, kao i da je promašio šest, sedam prilika za gol.
-Promašili smo i nismo imali prednost, koja bi kasnije pokazala drugačiju sliku. Mi smo se posle marta prvi put sada okupili, tako da nismo bili skupa dugo vremena – rekao je Goluža.
On je istakao da će selektoru Vukoviću i njemu biti veoma teško da spreme ekipe za EP, jer su velika očekivanja od reprezentacija.
Krilo hrvatske reprezentacije Vedran Zrnić rekao je da njegova ekipa dugo vremena nije izgubila dve utakmice za redom , kao sada na Kupu nacija.
-Nadam se da će to biti motiv da se još bolje spremimo za Evropsko prvenstvo – rekao je Zrnić.
Reprezentacija Srbije narednu utakmicu na Kupu nacija igra sutra u 18.00 sa Češkom u Vršcu.
Dvorana Pionir. Gledalaca: oko 3.000. Sudije:Volodkov i Zotin (Rusija). Isključenja: Srbija 4, Hrvatska 4 minuta. Sedmerci: Srbija 3(3), Hrvatska 2(1).
Srbija: Šešum 1, Vujin 9, Nikčević, Đukić 1, Toskić, Stanić, Ilić 8, Milić, Stojković, Manojlović, Rnić, Mitrović, Nenadić, Pavić, Beljanski 3.
Hrvatska: Šego, Marić 1, Balić 1, Duvnjak 2, Musa, Zrnić 4, Kopljar, Vori 1, Gojin, Losert, Horvat 1, Vuković 5, Batinović, Bicanić 1, Buntić 2, Ninčević 2.
PHOTO: ataimages.rs 
Povezana vest:  Priznanje SPENS-u za dobru organizaciju EP