hrvatska_navijaci

EP SRBIJA 2012

BBB putuju za Beograd, vođe navijača preventivno privedene

 

Rukometnu utakmicu između Hrvatske i Srbije obezbeđivaće večeras u Beogradu više hiljada policajaca, a posle napada na hrvatske navijače prethodnih dana, najavljene su i već se sprovode rigorozne kontrole – policija sa granice u Hrvatsku vraća sve koji nemaju ulaznice za Arenu, a preventivno su privedene i vođe navijačkih grupa u Srbiji.

Direktor srpske policije Milorad Veljović i vršilac dužnosti direktora policije Hrvatske Dražen Vitez poručili su srpskim i hrvatskim navijačima da se na utakmici ponašaju u sportskom duhu, jer huliganima nije mesto na sportskim borilištima.

U izjavi oni su navijačima obe reprezentacije poručili su da se osećaju bezbedno, a akterima meča – da bi iz Arene trebalo izbaciti politiku. Povodom utakmice, oglasio se i hrvatski predsednik Ivo Josipović, koji je izjavio da je siguran da će „sportisti i javnost u Srbiji biti na visini onoga što se očekuje“, kao i da očekuje pobedu Hrvatske.

Povezana vest:  Vardar ponovo na vrhu SEHA Gasprom Južni tok lige

Iako je Hrvatski rukometni savez saopštio da zbog bezbednosti neće organizovati dolazak navijača u Beograd, grupa od oko 200 navijača zagrebačkog Dinama, poznatih kao „Bed blu bojs“, krenula je danas ka glavnom gradu Srbije, uz pratnju hrvatskih specijalaca. Hrvatski mediji prenose da samo jedan njih ima karte za polufinalnu utakmicu prvenstva Evrope. U pratnji, na srpsko-hrvatskoj granici, očekuje se da ih preuzme policija Srbije, ali će deo hrvatskih policajaca ostati s njima i na putu do Beograda.

Srpska policija vratila je prethodno sa graničnog prelaza Batrovci dva autobusa sa oko 60 hrvatskih navijača koji nisu imali karte. Načelnik Pogranične policije Srbije Nenad Banović rekao je Tanjugu da je deo navijača bio u „vidno alhoholisanom stanju“, a da je kompletna akcija vraćanja navijača sprovedena u saradnji sa hrvatskim kolegama.

Povezana vest:  Srpski timovi dobili rivale u evrokupovima

Banović je istakao i da su nadležni odlučili da će svako ko bez karte za utakmice Evropskog rukometnog prvenstvo bude pokušao da uđe u Srbiju biti vraćen, a da će isto desiti i ukoliko u autobusu sa navijačima bude pronađena bejzboj palica, nož, šipka ili bilo koja druga vrsta predmeta koji služe za obračune.

Hrvatska agencija HINA ranije je javila da je sa granice vraćeno 106 navijača, u dva autobusa bosanskohercegovačkih tablica, a da se očekuje da će popodne preko prelaza Batrovci preći tri autobusa s navijačima iz Zagreba i jedan iz Osijeka. Pomoćnik načelnika beogradske policije Nikola Popovac poručio je ranije navijačima koji nemaju karte da se ne zadržavaju u blizini Arene, a onima koji imaju – da u Arenu dođu na vreme zbog, kako je kazao, „rigorozne kontrole koja će iziskivati nešto više vremena nego što je uobičajeno“.

Povezana vest:  EP ŽENE 2012, Očekivani poraz rukometašica Srbije od Norvežanki

Načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Miladin Despotović rekao je za B92 da će među članovima štaba na večerašnjoj utakmici biti i predstavnici Tužilaštva i Prekršajnog suda. Polufinalna utakmica Evropskog prvenstva u rukometu Srbija – Hrvatska igra se od 20.15 časova u Beogradskoj areni, a posle napada na hrvatske navijače u Novom Sadu i kod Rume, policija u Srbiji je uvela rigorozne kontrole i najavila da će utakmicu obezbeđivati više hiljada policajaca.