momir_ilic_srb_hrv (1)

Momir Ilić: Mi smo prava ekipa sa kolektivnim duhom

 

Kapiten rukometne reprezentacije Srbije Momir Ilić rekao je danas da su on i njegovi saigrači postali prava ekipa koju krasi kolektivni duh, i da svi igrači jako žele da na Olimpijskim igrama u Londonu ponovo obraduju naciju. Srbija je na drugom Evropskom prvenstvu, 1996. godine, osvojila bronzanu medalju, a od tada je rukomet dugo bio daleko od očiju javnosti, sputan razmiricama u savezu i nejedinstvom.

Ilićeva generacija vratila je, međutim, rukomet u žižu osvajanjem srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u Srbiji i donela novu popularnost sportu sa bogatom tradicijom na prostoru Srbije.

-Siguran sam da smo već postali prava ekipa i da imamo taj kolektivni duh, to što nas je krasilo na Evropskom prvenstvu. Napravili smo veliku stvar na tom takmičenju, odlično odradili olimpijske kvalifikacije i sada želimo da pokažemo naciji da ništa od toga nije slučajno, da ova generacija ima kvalitet, i jedan jak karakter, i da to što radimo ima neku vrednost – rekao je Ilić.

Povezana vest:  Nant prejak za Partizan

Tim Srbije je posle više od 15 godina lutanja osvojio srebro u Beogradu, ali je Ilić kazao da domaći teren nije bio presudan razlog za taj uspeh.

-Sigurno domaći teren ima uticaj, neću da bežim od toga, ali i to je do neke granice. U finalu već morate da pokažete kvalitet. U polufinalu sa Hrvatskom smo pokazali i srce i taj kolektivni duh. Normalno je da je domaći teren imao uticaj, ali smo mi posle u Alikanteu pokazali da smo već sazrela reprezentacija – objasnio je Ilić.

Povezana vest:  Finale Kupa Srbije za muškarce 01. i 02. juna u Nišu

Srbija je tokom januara živela za rukomet, a rukometna reprezentacija pokazala je retko jedinstvo i drugarstvo i tako postala primer ostalim nacionalnim timovima Srbije. Popularnost je, međutim, donela i velika očekivanja navijača na Olimpijskim igrama.

-To je jedna lepa stvar za svakog sportistu. Što se tiče pritiska, mi smo čitavo EP imali pritisak. Kada smo to prebrodili, ojačali smo. Normalno je i da se sve titule osvajaju pod pritiskom, navikli smo na njega. Voleo bih samo kada bismo mogli ponovo da obradujemo srpski narod – rekao je Ilić.

Povezana vest:  Bošković skratio spisak za dvomeč sa Švedskom

Rukometaši su imali svoje rituale tokom ranijih priprema. Van treninga su tokom EP organizovali timske šetnje i zajednički pevali. Ilić je rekao da je sada pevanje izostalo, ali nije želeo da kaže kako se ekipa družila.

-To je sve bilo u nekom timskom i kolektivnom duhu. Ovog puta nismo pevali, imali smo neke druge aktivnosti, neke naše timske rituale. Bilo je zanimljivo, morali su da se potroše ti slobodni dani – rekao je Ilić.