finale_igra (5)

SP ŠPANIJA 2013

Srbija posle srebra na EP želi medalju i na prvenstvu sveta

Muška rukometna reprezentacije Srbije, zvanični vičešampion Evrope, pokušaće da na predstojećem Svetskom prvenstvu u Španiji osvoji prvu medalju otkako se takmiči samostalno i dokaže da prošlogodišnji uspeh nije bio samo slučajnost. Poslednji put srpski rukometaši, doduše pod zastavom Jugoslavije, osvojili su odličje još 2001. godine, kada su u meču za bronzu na SP u Francuskoj pobedili Egipat sa 27:17.
Na prethodnom šampionatu u Švedskoj Srbija je zauzela 10. mesto, ispred Nemačka i Argentine.
Svetsko prvenstvo u Španiji odlična je prilika da vicešampioni Evrope dokažu da srebrna medalja iz Beogradske arene prošle godine nije bila slučajnost i posledica domaćeg terena, odnosno da je deveto mesto na Olimpijskim igrama u Londonu bila samo prolazna slabost.
To neće biti nimalo lako, jer je reprezentacija u Saragosu, što zbog podmlađivanja, što zbog problema sa povredama, otputovala u znatno izmenjenom sastavu i bez devet igrača iz srebrnog tima.
U odnosu na EP u Srbiji nedostaju golmani Dragan Marjanac i Strahinja Milić, pivotmeni Bojan Beljanski i Rastko Stojković, bekovi Nikola Manojlović, Momir Rnić, Dalibor Čutura i krila Dobrivoje Marković i Miloš Kostadinović.
Nova lica u nacionalnom timu su Ivan Gajić (Gorenje), Nemanja Ilić, Bogdan Radivojević, Uroš Mitrović, Mijailo Marsenić (svi iz Partizana), Miloš Dragaš (Vardar), Marko Krsmančić (Alpla Hard) i Nemanja Zelenović (Celje).
Ono što ide na ruku selektor Veselinu Vukoviću je nešto lakša grupa C u Saragosi u kojoj će igrati protiv Južne Koreje, Belorusije, Saudijske Arabije, Poljske i Slovenije. 
Grupa A (Granoljers) – Francuska, Nemačka, Argentina, Tunis, Crna Gora, Brazil.
Grupa B (Sevilja) – Danska, Makedonija, Island, Katar, Rusija, Čile.
Grupa D (Madrid) – Španija, Hrvatska, Mađarska, Alžir, Egipat, Australija.
Po četiri prvoplasirane selekcije obezbediće plasman u osminu finala, gde će po novom sistemu takmičenja odmah uslediti nokaut faza i ukrštanje grupa A i B, odnosno C i D.
-Imamo grupu po meri i bilo bi odlično da kao prvi odemo u osminu finala i na taj način izbegnemo Španiju i Hrvatsku – rekao je Vuković pred odlazak na SP.
Pored rukometaša, Srbiju će u Španiji predstavljati sudijski par Dušan Stojković i Nenad Nikolić, kao i delegat Zoran Stanojević.
Prvi meč Srbija igra sutra od 15.45 sa Južnom Korejom, a finale je zakazano za 26. januar u dvorani San Đordi u Basreloni.

Povezana vest:  Bošković: Sa izmenjenim sastavom protiv Slovenije