momir ilic srb hrv (2)

EP DANSKA 2014

Srbija pobedila Poljsku na početku EP u Danskoj

Rukometaši Srbije uspešno su startovali na prvenstvu Evrope u Danskoj pošto su večeras u Arhusu, u prvom kolu C grupe, savladali selekciju Poljske sa 20:19 (13:9). Izabranici selektora Vladana Matića osvojili su izuzetno značajne bodove, možda i ključne u nastavku borbe za visok plasman na šampionatu.
Pred oko 2.000 gledalaca, sudili su Gjeding i Hansen iz Danske.
Srbija: Vujin, Nikčević, Manojlović, Toskić, Stanić, M. Ilić, Radivojević, Milić, Prodanović, Stojković, N.Ilić, Rnić, Mitrović, Zelenović, D.Nenadić, P.Nenadić.
Poljska: Šmal, Jaška, Lijevski, Bilecki, Višnjevski, B. Jurecki, M. Jurecki, Vizomirski, Grabarčik, Jurkijevič, Sipržak, Lučak, Krajevski, Oržehovski, Sziba, Črapkovski.
Reprezentacija Srbije zasluženo je slavila posle dramatične završnice susreta u kojem je većim delom bila bolji i konkretniji tim. Tri minuta pre kraja imala je dva gola prednosti (20:18), Poljaci su potom smanjili na gol minusa i imali igrača više, a šansu da osigura pobedu propustio je Vujin kome je golman Šmal odbranio sedmerac na 45 sekundi uoči poslednjeg sudijskog zvižduka.
Strepeli su srpski rukometaši, Poljaci su dugo kombinovali u pretećem napadu, a onda je na scenu ponovo stupio maestralni Darko Stanić i odbranio poslednji šut rivala za konačno slavlje.
Nakon ravnopravne borve na početku utakmice, srpski tim je polako „slagao kockice“ i postajao sve ubeđiviji, Stanić je bio na visini zadatka, pa se na odmor otišlo sa velikih četiri gola viška.
Niko nije slutio da će u nastavku utakmice doći do prave konfuzije u redovima reprezentacije Srbije. Drastičan pad u igri, mnogobrojne greške i isključenja doprineli su da Poljaci serijom 6-0 preokrenu rezultat za vođstvo od 15:13 i najave pravu dramu.
Ipak, srpski rukometaši nisu klonuli duhom. Konsolidovali su redove, ponovo se razbranio Stanić, a ohrabrenje je doneo Nemanja Zelenović sa dva pogotka za 15:15. Selektor Matić je brojnim kombinovanjem nastojao da još više „razmrda“ ekipu i epilog je bio dva gola prednosti u 46. minutu.
Neizvesna završnica, uz pomoć sreće, bila je na strani srpskog tima, koji je na kraju posle mnogo napora uspeo da sačuva gol prednosti za tešku, ali zasluženu i dragocenu pobedu.
Najefikasniji u redovima Srbije bili su Zelenović, Vujin i Stojković sa po tri gola, dok se kod Poljaka istakao Jurkijevič sa pet.
Srpski rukometaši u narednom meču igraju u sredu od 18 sati protiv Rusije.

Povezana vest:  Dve utakmice do kraja kvalifikacionog ciklusa, viza praktično obezbeđena