novak-pehar vimbldon

„Njuzvik“: Đoković vratio Srbima nacionalni ponos

Američki ugledni časopis „Njuzvik“ ocenio je danas da je prvi teniser sveta Novak Đoković najbolji predstavnik Srbije, ne samo zbog vrhunskih sportskih dostignuća, već zbog visokog morala koji ga krasi.
-Trenutak kada je visoko, ka nebu podigao pehar na Vimbldonu i posvetio ga Jeleni Genčić, svom pokojnom prvom teniskom treneru, otkrio je najviše o svojoj ličnosti. Znao je on da ne bio stajao tu kao šampion, da nije bilo žene koja ga je naučila toliko toga o životu i tenisu – počinje inspirativni tekst o Đokoviću autor „Njuzvika“.
Priča o Novaku je jedinstvena, jer je upravo on doprineo da loša slika o Srbima, koja je na zalasku 20. veka dominirala u svetu, ustupi mesto onoj lepšoj Srbiji, kojoj je Đoković vratio nacionalni ponos, navodi se u „Njuzviku“.
-Pobeda na Australijen Openu 2008. postavila je Đokovića na put ka statusu heroja, a veliku logističku podršku u tome dobio je od svojih sunarodnica Jelene Janković – koja je iste godine došla do broja jedan, a nedugo zatim i od Ane Ivanović koja se popela na teniski presto samo par nedelja pošto je osvojila Rolan Garos – kaže se u tekstu.
Navodi se da je srpskom uzletu na svetskom teniskom nebu doprineo i Nenad Zimonjić u dublu.
-Srbija je postala teniska sila. Srbi su dobili nešto čime će se ponositi, nešto čemu će se radovati i slaviti, nešto zbog čega će se osećati dobro, a kulminacija tog osećanja desila se 2010. kada je Đoković doveo Dejvis kup tim Srbije do titule – navodi „Njuzvik“ i ističe da je tenis za samo par godina u Srbiji postao najpopularniji sport.
-To se sve ne bi desilo da se mali petogodišnji dečak nije pojavio u teniskom kampu na Kopaoniku, sasvim sam, kod teniskog stručnjaka Jelene Genčić koja je znala da prepozna pravi talenat, kao što je to učinila osam godina ranije kada je otklrila Moniku Seleš. Jelena je videla u Novakovim tamnim prodornim očima odlučnost koja odlikuje šampione. To je bilo odlučujuće da ona kroz nekoliko meseci ode kod Novakovih roditelja i kaže im da imaju zlatno dete – podseća „Njuzvik“ na početke Novakove karijere.
Genčićeva je ubrzo naučila Đokovića sve što je znala o bekhendima i teniskoj tennicl, ali i o Betovenu, lepim manirima, srpskim pesnicima…
‘Njuzvik“ naglašva da je činjenica da je Đoković srpsko-crnogorsko-hrvatskog porekla upravo kljucna u njegovom statusu pravog sportskog ambasadora svoje zemlje.
-Volim sve bivše jugoslovenske republike, ukjlučujući i Hrvatsku, uprkos strašnom ratu koji se desio na ovim prostotima. Nisam osoba koja je zlopamtilo i iskreno mislim da više nemamo razloga za sukobe – rekao je Đoković i naglasio da je protiv bilo kakvog nasilja, upotrebe sile i oružja.
-Apsolutno sam protiv bilo čega što vodi razaranju, jer znam šta to znači iz ličnog iskustva. To nikome ne može doneti dobro – poručio je Đoković, a prenosi „Njuzvik“.

Povezana vest:  Stiže pomoć Teniskog saveza Srbije