TRECI DAN BRONZA MIROSAVLJEV PLETIKOSIC SEBIC

SP ŠPANIJA 2014
Seniori ležeći pogodili bronzu na SP u Granadi

Treći dan takmičenja na 51. Šampionatu sveta u streljaštvu u Granadi i druga medalja za Srbiju, ponovo bronzana. Muška seniorska reprezentacija Srbije osvojila je treće mesto u disciplini MK puška 60 metaka ležeći sa 1.868,4 kruga (Stevan Pletikosić 624,7, Milenko Sebić 622,5, Nemanja Mirosavljev 621,2) oborivši i državni rekord koji je na EŠ u Osijeku 2013. postavila selekcija Srbije (Sebić, Mirosavljev, Pletikosić) od 1.865,2 kruga. Zlato je pripalo Kini sa 1870,8 krugova, srebro Belorusiji sa 1.868,4 kruga. Četvrti su Francuzi sa 1.868,1 krug, a peti u konkurenciji 34 selekcije su Švajcarci sa 1.865 krugova.

U istoriji našeg streljaštava na Šampionatim sveta u ovoj disciplini osvojene su, pre ove, samo dve medalje, takođe bronzane: prva u Finiksu 1970, druga u Moskvi 1990. i u toj reprezentaciji bio je Mirosavljev sa Debevecom i Maksimovićem.

Sva trojica srpskih strelaca plasirala su se za pojedinačne kvalifikacije u četvrtak 11. septembra posle kojih će osmorica najboljih boriti za individulane medalje. Pletikosić je bio drugi u trećoj eliminacionoj grupi sa 624,7 krugova, Sebić peti u drugoj sa 622,5, a Mirosavljev 17. u prvoj sa 621,2 kruga.

Ovo je druga medalja za srpsko streljaštvo na Šampionatu sveta. Bronzu su drugog dana vazdušnom puškom osvojile Andrea Arsović, Ivana Maksimović i Katarina Biserčić. Andrea Arsović je osvajanjem petog mesta u finalu donela srpskom sportu prvu olimpijsku normu za Rio 2016.

Eliminacije MK puškom trostav u tri grupe (ukupno oko 150 strelaca) računale su se za ekipne medalje. I pored, za nijansu slabijeg starta Mirosavljeva, sa dobrim rezultatom Sebića, Srbija se našla u krugu kandidata za trofeje. Sav pritisak preneo se na iskusnog Stevana Pletikosića, kragujevačkog olimpijca, koji je gađao u trećoj grupi. Pletikosić, koji je po starim pravilima kada su se pogoci ocenjivali na na pun krug, bio svetski surekorder sa apsolutnih 600 krugova, a ima pojedinačno svetsko seniorsko srebro u ovoj disciplini iz Milana 1994, ne samo da je izdržao pritisak nego je postigao i najbolji rezultat u ekipi i „dovukao“ je do medalje.

Povezana vest:  Nadal osvojio titulu u Dohi i prestigao Agasija

– Znao sam rezultate Mirosavljeva i Sebića, ali nisam znao tačno gde smo u ekipnom plasmanu posle dva strelca – pričao je Pletikosić posle meča.- U ovoj disciplini odlučuju desetinke i veliki je rulet, pogotovo u uslovima kada je bilo dosta vetrovito i komplikovano za gađanje, gde mala greška može skupo da te košta. Osećao sam da je „tesno“, da smo blizu medalje i u finišu sam se maksimalno koncentrisao. Posle smo videli da je odlučio poslednji metak: Francuz Suveplan je pogodio 10,3 kruga, a ja 10,7 krugova i za 0,4 kruga smo pretekli trikolore za bronzu! Ovo nam je svima veliki podstrek da u pojedinačnim kvalifikacijama damo maksimum za visoke plasmane.

U gađanju MK pištoljem za dame, Srbija je bila veoma blizu medalje. Za bronzu je nedostajalo pet krugova! Na šestom mestu Srbija je imala 1.729 krugova (Šekarić 580, J. Grgić 578, Arunović 571). U konkurenciji 18 reprezentacija, zlato je pripalo Kini sa 1.741, krug, srebro Mongoliji sa 1.739, bronza Koreji sa 1.734 kruga, četvrta je Nemačka sa 1.733, peta Francuska sa 1.731 krugom…

Povezana vest:  ATP SINSINATI, Troicki u osmini finala protiv Del Potra

Najbliža pojedinačnom finalu bila je Jasna Šekarić koja je sa 580 krugova (291 precizno 289 brza paljba) zauzela 16. mesto od 96 takmičarki. Finale je vredelo 583 kruga. Na 22. poziciju plasirala se Jasmina Grgić sa 578 krugova (284, 294) dok je Zorana Arunović 46. sa 571 krugom (286, 285).

Zlato je osvojila Jing Jing Džang (Kina) pobedivši u finalu finala Jang Mi Kim iz Koreje sa 7:1 u poenima. Bronza je pripala Renati Tobai Sike iz Mađarske koja je sa 10:8 savladala Suk Jong Jo (DNR Koreja).

U polufinalu, u meč za zlato odmah se plasirala Jang Mi Kim sa 21 „hitom“. Za drugo mesto u meču za zlato raspucavale se sa po 16 „hitova“ Džang, Tobai Sike i Jo. Prošla je Džang. Peto mesto sa 15 hitova pripalo je Tiro (Francuska), šesta je sa 14 „hitova“ Karš (Nemačka), sedma Bugarka Boneva koja je imala 11 „hitova“ (i najbolji rzukltat pre finala od 588 krugova) i osmo Franket (Španija) sa 10 „hitova“.

Jedina srpska takmičarka ovim oružjem u juniorskoj konkurenciji Ana Alentijev završila je na 33. mestu od 50 učesnica sa 556 krugova (278, 278). Finale je vredelo 572 kruga. Ekipne medalje pripale su Kini sa 1.722 kruga, Francuskoj sa 1.713 i Rusiji sa 1.710 krugova. Pojedinačno zlato osvojila je Matilda Lamol (Francuska), srebro Jue Mei Lin (Kina), a bronzu Lidija Nenčeva (Bugarska) koja je pre finala imala najbolji rezultat od 584 kruga.

– Bronza seniora MK puškom 60 metaka ležeći blista kao zlato! Kada smo gledali tablu sa rezultatima, shvatili smo da je čak 20 zemalja dovelo ekipe sposobne da se bore za medalju, tako je bila „paklena“ konkurencija. Iza nas u su ostale reprezentacije koje su u Minhenu 2010. osvojile medalje SAD, Koreja i Rusija.   I takmičarke MK pištoljem su bile blizu trofeja. Jasna Šakarić i Jasmina Grgić su odlično gađale. Grgićeva je bila pod velikim pritiskom posle eksplozije metka u cevi prvog dana. Svaki novi zastoj pretio je isključenjem. Izdržala je i sjajno otpucala brzu paljbu pogodivši 294 kruga. Da je Zorana Arunović gađala približno onome što je pokazivala ove sezone, a došla je izuzetno spremna, i ovde bismo se radovali. Očigledno da je potresena posle krađe automobila tri dana pred polazak u kome su joj bila streljačke cipele i da se nije privikla na druge. Trudićemo se da je pripremimo za takmičenje vazdušnim pištoljem. Četvrti dan je pun novih izazova, imamo zaista razloga da budemo optimisti. – rekao je Srećko Pejović sportski direktor SS Srbije.

Povezana vest:  AO 2014, Nadal ubedljiv protiv Federera, za trofej sa Vavrinkom

U četvrtak 11. septembra, seniori Pletikosić, Mirosavljev i Sebić gađaće pojedinačne kvalifikacije MK puškom 60 metaka ležeći. Finale osmorice najboljih je od 11,30 časova.

Na vatrenu liniju u eliminacijama MK puškom trostav 3 puta 20 metaka, koje će se računati za ekipne medelje, će seniorke Ivana Maksimović, Jelena Živković i Andrea Arsović.

Vazdušnim pištoljem za pojedinačne i ekipne medalje boriće se seniori Andrija Zlatić, Damir Mikec i Dimitrije Grgić. Finale je od 13,30 časova.