rodzer federer 1Federer odveo Švajcarsku u finale Dejvis kupa

Teniseri Švajcarske boriće se za naslov pobednika Dejvis kupa protiv Francuske, nakon što je u prvom pojedinačnom meču u Ženevi Rodžer Federer sa 6:2, 6:3, 7:6 (4) savladao najboljeg italijanskog tenisera Fabija Fonjinija i doneo domaćima treći, pobednički bod u polufinalu.
Švajcarcima će to biti drugi nastup u finalu. Prvi put su za naslov igrali 1992. godine. Tada su Amerikanci sa svojim teniskim dream teamom, u kojem su bili Andre Agass, Pit Sampras, Džim Kurijer i Džon Mekinro, u Forth Worthu ugostili Švajcarsku predvođenu Markom Rosetom i Jakobom Hlasekom i pobedili s 3-1.
Domaćin finala, koje je na rasporedu od 21. do 23. novembra, biće Francuska s obzirom na to da su u njihovom poslednjem međusobnom dvoboju, u četvrtfinalu 2004. godine, domaćini bili Švajcarci. Francuzi, za koje je tada igrao njihov današnji selektor Arnaud Klement, savladali su Švajcarsku s 3-2, a oba boda Švajcarcima doneo je Federer. Bio je to poslednji švajcarski nastup u četvrtfinalu do ovogodišnjeg pohoda do finala.
Francuzima će to biti prvi nastup u finalu nakon 2010., kad su u Beogradu poraženi sa 3-2 od Srbije, te 17. ukupno. U dosadašnjih 16 nastupa u finalima Francuzi su ostvarili 9 pobeda, a 7 puta su poraženi. Poslednji naslov osvojili su 2001. pobedivši Australiju u finalu u Melbournu.

Povezana vest:  DAVIS CUP 2013, Kanada povela protiv Srbije uoči poslednjeg dana