novak djokovic mk 2014

Američka sportska akademija: Đoković sportista godine 

Prvi teniser sveta Novak Đoković proglašen je za najboljeg sportistu sveta u 2014, u izboru Američke sportske akademije.(USSA). Đoković je pobedio u trci za najboljeg sportistu čitav niz zvezda – Lionela Mesija, Flojda Mejvedera, Rafaela Nadala, Rorija Mekilroja i Pejtona Meninga.
USSA je za najbolju sportistkinju izabrala rusku teniserku Mariju Šarapovu. Najbolji srpski teniser je drugi put izabran za svetskog laureata, posle 2011. godine.
-Akademija s ponosom objavljuje da su teniser iz Srbije Novak Đoković i ruska teniserka Marija Šarapova najbolji sportista i sportistkinja godine u svetu – saopštila je USSA.
Kako je navedeno u obrazloženju, Đoković je osvojio četvrtu titulu na završnom Mastersu u Londonu, a pre toga je osvojio svoju drugu titulu na Vimbldonu, što mu je sedmi gren slem trofej u karijeri.
-Srpska teniska zvezda je četvrti igrač u istoriji, uz Ivana Lendla, Pita Samprasa i Rodžera Federera, koji je četiri i više puta proglašen za svetskog šampiona, u izboru Međunarodne teniske federacije (ITF) – navodi se u saopštenju USSA.
Đoković i Šarapova su dobili najveći broj glasova na „on lajn“ glasanju koje je na sajtu USSA sprovedeno od 1. do 24. decembra.
Drugi u konkurenciji muškaraca je kenijski maratonac Denis Kimeto, novi svetski rekorder koji je prvi oborio granicu ispod 2:03 sata, rezultatom 2:02,57 sata, na Berlinskom maratonu. Druga sportistkinja sveta u izboru USSA je atletičarka iz Etiopije Genzebe Dibaba, kojja je u roku od 15 dana oborila tri svetska rekorda na srednjim prugama.

Povezana vest:  DAVIS CUP 2014, Švajcarska i Francuska u polufinalu Dejvis kupa