publika rgDa li je publika Rolan Garosa najgora na svetu?
 
Postoji samo jedna kategorija navijača koja je gora od Francuza, to su Parižani, rečenica je koju je 2009. godine izgovorio Toni Nadal, stric španskog teniskog šampiona Rafaela Nadala, a za koju francuski mediji danas pokušavaju da ustanove da li je uopšte i koliko tačna.
Povremeno nedisciplinovana, čak nesportska, povremeno nezaiteresovana, publika Rolan Garosa nikada nije bila toliko napadana koliko ove godine, navodi televizija Frans TV u prilogu pod naslovom „Rolan Garos: zašto je publika tako zla?“.
Zviždanje, tuče na tribinama, odsustvo podrške ili prazna sedišta tokom polufinalnih mečeva: od početka turnira, pariska publika ne prestaje da izaziva kontroverzu, a za dvojicu francuskih tenisera, Žilijena Benetoa i Anrija Lekonta, nema dvojbe: to ponašanje je „skandalozno“, „prava sramota“.
Kada nekom od tenisera zapadne da igra protiv nekog od lokalnih igrača, bolje mu je da se dobro psihički pripremi, komentariše Frans TV. Svaki gest nervoze odmah se tumači kao izraz neprijateljstva i izaziva bes publike. Čak je i Amerikanac Džon Izner, koji važi sa uzora po pitanju fer-pleja, uspeo da 2012. na Šartrijeu prizove „munje“ Parižana.
Ove sezone, „crna ovca“ Rolan Garosa je Stanislas Vavrinka. Već izviždan na Lenglenu pre meča sa Žilom Simonom, Švajcarac je ponovo u petak bio na meti lokalne netrpeljivosti na centralnom terenu nakon pobede nad Džoom Vilfridom Congom.
Za vreme meča, neko se glasno podsmehnuo Stenu zbog dresa: -Žo, nemoj da zaboraviš da igra u pižami!.
-Neverovatno je šta se dešava. Francuska publika koja zviždi Vavrinki, to je sramota! Sramota! Žao mi je, ali publika na Šatrijeu je nesposobna da prepozna snagu šampiona. Nakon meča koji je odigrao, to je skandal – komentarisao je Beneto.
-Jedan deo publike ne ume da prepozna Vavrinkinu fantastičnu pobedu. Počeli su da mu zvižde iako ništa nikom nije učinio. Tip nas je pobedio u Dejvis kupu jer je jednostavno bio bolji. Nikad nije ništa rekao protiv Francuske, protiv nas, publike ili igrača. Igrao je skoro četiri sata protiv najboljeg francuskog tenisera. Bilo je 15.000 ljudi protiv njega, a on nije rekao nijednu jedinu reč tokom celog meča. Njegovo ponašanje je bilo besprekorno. Naša publika nema nikakvu sportsku kulturu – zaključio je on.
-Sram me je, to je sramota – ističe Lekont, navodeći da publika čak nije podržavala ni Congu.
-Probudili su se tek u četvrtom setu i počeli da zvižde Vavrinki, igraču koji je ušao u finale Rolan Garosa! Šta su očekivali, da Sten preda meč? – ljutio se on u izjavi za list Parizijen.
 
PHOTO: Julian Finney/Getty Images Sport
Povezana vest:  Serena Vilijams izgubila u drugom kolu